De zeldzame slangenarend verblijft al enige tijd in natuurgebied Naardermeer. De vogel jaagt vooral op de ringslangen in het gebied. Het verblijf van de slangenarend toont daarom aan dat het goed gaat met de populatie ringslangen in en rond het Naardermeer.
Slangenarend in Naardermeer
Vogelaar Christian Brinkman was de eerste die de slangenarend twee weken geleden opmerkte in het natuurgebied. De vogel is niet doorgevlogen, en verblijft nog steeds in het Naardermeer en het naastgelegen Nieuwe Keverdijkse Polder. De slangenarend kan blijkbaar voldoende voedsel vinden in deze gebieden en heeft het dus goed naar zijn zin.
Ringslangen
De slangenarend leeft voornamelijk van reptielen. De enige reptielensoort die in en rond het Naardermeer voorkomt, is de ringslang. Het verblijf van de slangenarend wijst erop dat de populatie ringslangen in het gebied gezond is.
De slangenarend jaagt in vlucht op zijn prooi. Ziet hij een slang, dan laat hij zich erop vallen en knijpt de slang met zijn klauwen vlak achter de kop dood. Bij voorkeur wordt de slang in zijn geheel ingeslikt.
Vijf slangenarenden in Nederland
Lang was de slangenarend een uiterst zeldzame verschijning in Nederland, maar de laatste twintig jaar wordt de vogel in de zomer steeds vaker gezien. Vooral in slangenrijke gebieden zoals de Veluwe en het Fochteloër Veen zijn jaarlijks één of meerdere slangenarenden te bewonderen. Afgelopen maand wareen er op een bepaald moment zelfs vijf slangenarenden tegelijkertijd in Nederland.