Een speciale kreeftenbox is een veelbelovende methode om de overlast van exotische rivierkreeften aan te pakken. Een medewerker van RAVON, kennisorganisatie voor vissen, reptielen en amfibieën, bedacht de kreeftenbox. Het is een doos met schuine randen waar de rivierkreeft wel in kan klimmen maar niet meer uit kan komen. Hoogheemraadschap Delfland start later dit jaar samen met het ministerie van Natuur een landelijke proef om Amerikaanse rivierkreeften intensief te gaan wegvangen uit Nederlandse sloten, maar tot nu toe was er geen geschikt materiaal om ze te vangen.
Exoot
Amerikaanse rivierkreeften hebben zich sinds het eind van de vorige eeuw in Nederland verspreid. Vermoedelijk hebben aquariumbezitters de eerste exemplaren losgelaten in open water. In het landelijke gebied tussen Amsterdam en Rotterdam vormen de kreeften een ware plaag. Ze veroorzaken grote schade, doordat ze holletjes in dijken graven en oevers beschadigen. Daarnaast overheerst de rivierkreeft veel inheemse dieren en planten.
Wedstrijd
Delfland schreef een wedstrijd uit om aan geschikt vangmateriaal te komen, die vrijdag door RAVON-medewerker Martijn Schiphouwer is gewonnen. Delfland en het ministerie gaan nu verder met de ontwikkeling van de kreeftenbox, die later dit jaar in proefsloten van de Wageningen Universiteit uitgetest zal worden.