Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer walnootboorvliegen in Nederland

  •  
16-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5950 keer bekeken
  •  
Parende walnootboorvlieg

© Walnootboorvlieg. Bron: Buchstapler via Wikimedia Commons

Dit jaar komen er veel meldingen van de walnootboorvlieg binnen. Vooral in Noord-Brabant en Limburg heeft de vlieg zich gevestigd. De larven van de walnootboorvlieg eten van de bolsters van de noten en zorgen zo voor verkleuring van de bolster.

Bolsters

In 2015 werd de invasieve walnootboorvlieg ( Rhagoletis completa ) voor het eerst in Nederland gemeld. De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hier is de vlieg beschouwd als een milde schadesoort. De walnoten zelf worden niet aangetast door de larven van de walnootboorvlieg, alleen de bolsters verkleuren.

Indringers

De walnootboorvlieg zet haar eieren af in vruchten van de walnoot. De larven eten van het mesocarp, het vlezige deel van de bolster. De indringing van de larven in de bolster verhoogt echter wel de kans op andere aantasters die wel schadelijk kunnen zijn voor de noot, zoals bijvoorbeeld schimmels. Het is daarom belangrijk om uit te vinden wanneer de volwassen dieren actief zijn om uit te vinden wanneer de eitjes worden afgezet.

Bestrijden

De vlieg is bijzonder lastig te bestrijden. Chemische middelen zijn niet toegestaan en als de larven eenmaal in de bolster zitten, is bestrijding over het algemeen niet meer mogelijk. Enkele lapmiddelen zijn: het vernietigen van afgevallen en aangetaste noten en het plaatsen van kippen onder de bomen. De kippen eten de volgroeide larven en volwassen vliegen die net uit de pop zijn gekomen op. Toch kunnen kippen een infectie van de walnootboorvlieg niet voorkomen: een boom in een kippenren is ook geïnfecteerd met de vlieg.

Melden

Mocht je zelf aangetaste noten tegen komen met larven in de bolster (voor herkenning zie dit bericht) dan kun je deze melden bij John Smit. De melding, het liefst voorzien van een foto van de larven en een adres van de locatie van de boom, kan worden verstuurd naar eis(at)naturalis.nl of worden ingevoerd op Waarneming.nl .
Bron: John Smit - EIS Kenniscentrum Insecten, Nature Today
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor