Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stikstofuitstoot veehouders lager dan nieuw mestplafond Brussel

  •  
15-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
989 keer bekeken
  •  
gullefa-1302559_1920

Mest wordt over het land gesproeid

© Pixabay

Nederlandse veehouders hebben vorig jaar opnieuw minder stikstof uitgestoten dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat hun uitstoot zelfs bijna 5 procent onder het nieuwe stikstofplafond dat de Europese Commissie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. CBS-deskundige Cor Pierik spreekt van "goed nieuws", maar hij wijst er ook op dat de limiet van Brussel komende jaren verder omlaag zal gaan. "Dit zegt ook niets over de uitstoot rond Natura 2000-gebieden."

Stikstofuitscheiding

In 2022 was alle mest van koeien, varkens, kippen en ander vee goed voor 465 miljoen kilo stikstof. Dat is 1,2 procent minder dan een jaar eerder toen de zogeheten stikstofuitscheiding ook al onder het nieuwe productieplafond uitkwam dat de Europese Commissie eind september vorig jaar vaststelde. De stikstofuitscheiding gaat al een paar jaar omlaag. Pierik wijst erop dat de uitstoot komende jaren niettemin nog verder omlaag zal moeten omdat de limiet telkens lager zal komen te liggen.

Natura 2000

Het stikstofbeleid waarmee boeren te maken hebben is breder dan dit plafond alleen. De recente boerenprotesten in Nederland zijn onder meer gericht op de stikstofregels rond beschermde Natura 2000-gebieden en de manier waarop omgegaan wordt met boeren die vanwege de ligging van hun bedrijf te veel stikstof uitstoten.

Verklaringen

De daling van de stikstofuitstoot via mest is volgens het CBS onder meer te danken aan een afname van het aantal dieren. Ook speelt mee dat er in het gras dat bijvoorbeeld koeien eten vorig jaar relatief minder stikstof zat, legt Pierik uit. "En als ze minder stikstof binnenkrijgen gaat er ook minder stikstof uit." Deze afname heeft te maken met de weersomstandigheden waardoor het gras van andere kwaliteit was.

Fosfaat

De Nederlandse veestapel produceerde wel evenveel fosfaat als een jaar eerder, al bleef ook deze uitstoot onder het nieuwe plafond van Brussel. Ook hier speelt het weer een rol. Daardoor was het fosforgehalte van het gebruikte gras juist hoger, waardoor er bij melkveehouders juist een lichte toename van de fosfaatproductie was te zien.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor