© bron: pixabay
Update: Op de eerste dag van de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben vrijwilligers 191 kilo zwerfafval, 150 kilo aan visnetten en 802 peuken van de stranden van Schiermonnikoog en het Zeeuwse Cadzand gehaald. 116 vrijwilligers deden donderdag mee.
Op de stranden van Cadzand in Zeeland en Schiermonnikoog begint donderdag een jaarlijkse schoonmaakactie. Naar verwachting rapen 1700 vrijwilligers tot en met dinsdag 15 augustus peuken, blikjes en ander afval van het zand. Ze doen dat in etappes; de twee groepen komen elkaar op de laatste dag tegen op het strand van Zandvoort.
Stichting De Noordzee organiseert de Boskalis Beach Cleanup Tour sinds 2013. Vorig jaar kwamen 1800 mensen in actie, die in vijftien dagen tijd 6081 kilo afval raapten. Strandgangers bleken het zand vooral als asbak te gebruiken, want er werden bijna 28.000 peuken gevonden. "Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten allerlei giftige stoffen, zoals kwik, nicotine en lood. Eén peuk kan wel 1000 liter zeewater vervuilen", stelt de stichting.
Sinds de eerste schoonmaakactie brachten 20.724 vrijwilligers 109.639 kilo afval bij elkaar, becijferde de stichting vorig jaar. De stichting hoopt dat er meer preventieve maatregelen tegen de strandvervuiling komen.
Dit jaar vraagt Stichting De Noordzee speciale aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Op populaire stranden in Nederland zijn sigarettenpeuken het meest gevonden afval. Vorig jaar werden er tijdens de Tour maar liefst 27.854 peuken opgeruimd, wat volgens Stichting De Noordzee slechts een fractie is van het totale aantal peuken op het strand. Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten allerlei giftige stoffen, zoals kwik, nicotine en lood.
Eenmaal in het milieu valt de peuk uiteen in vervuilende plastic micro- en nanodeeltjes. Eén peuk kan wel duizend liter zeewater vervuilen. Peuken worden ook vaak aangetroffen in de maag van vissen, zoogdieren en vogels.
Steeds meer kustgemeenten voeren rookvrije stranden in en Stichting De Noordzee ziet dit aantal graag groeien. Sebastiaan Verkade, projectleider van de Tour, zegt: “Rookvrije stranden zijn goed voor mens, dier en natuur. We juichen de komst van meer rookvrije stranden van harte toe. De teller staat nu op vier gemeenten, maar dat aantal moet echt verder omhoog.
Vanuit Stichting De Noordzee helpen we gemeenten graag met kennis en advies om de noodzakelijke overstap naar een rookvrij strand te maken. In diverse Europese landen, zoals Spanje, zijn succesvolle experimenten met rookvrije stranden uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een vermindering van sigarettenpeuken op het strand."
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.