© Daksaya
Tijdens de Week van de Biodiversiteit van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei zijn er bijna 200 natuuractiviteiten doorheen het hele land. Zo kunnen deelnemers meer leren over de biodiversiteit in hun omgeving én geïnspireerd raken om voor biodiversiteit in actie te komen, ieder op eigen wijze. Van talloze natuurexcursies tot workshops botanisch tekenen; van lezingen en natuurfilms tot open dagen van voedselbossen.
In 2025 richten de activiteiten zich naast natuur in natuurgebieden ook op de 'alledaagse' natuur om ons heen, in steden en dorpen, tuinen, parken, maar ook in akkers, weilanden, bedrijventerreinen. "Aan het aantal aanmeldingen van activiteiten merken we dat Biodiversiteit enorm leeft onder de bevolking. En zeker ook in en om de stad zien we erg veel initiatieven die trots hun biodiverse stadstuin, park of zelfs camping willen laten zien", vertelt projectleider Wanne Roetemeijer van Natuurvereniging KNNV.
Opvallend dit jaar is dat er diverse ‘bioblitzen’ georganiseerd worden door KNNV-afdelingen en partners. Hierin gaan lokale natuurkenners met het publiek op pad om in een specifiek gebied de biodiversiteit zo compleet mogelijk in beeld te brengen en de waarnemingen door te geven. Door dat te herhalen, kunnen natuurorganisaties en uiteindelijk ook het CBS trends vaststellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Gouda, Leiden, Wageningen en op Walcheren.
"Uiteindelijk zou ook de natuur buiten de natuurgebieden een minimumkwaliteitsniveau moeten hebben, dat wordt ook wel de Basiskwaliteit Natuur genoemd", voegt Roetemeijer toe. "Maar om te weten waar je het over hebt, moet je wel tellingen doen, zo’n bioblitz helpt daar zeker bij."
De landelijke start van de Week van de Biodiversiteit vindt dit jaar plaats in Woerden op zaterdagochtend 17 mei. Deze wordt geopend door Wethouder Jelmer Vierstra. Roetemeijer: "In Woerden gaan we door middel van een bioblitz kijken of ook algemene dier- en plantensoorten die je in Woerden mag verwachten ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Dat geeft een indicatie of de Basiskwaliteit Natuur in deze stad op orde is. Daarvoor gebruiken we de webapp Soortenkijker die net ontwikkeld is en voor iedereen beschikbaar. Op basis hiervan kan de gemeente, en haar inwoners later aan de slag om de natuurkwaliteit te verbeteren."
De Week van de Biodiversiteit is een initiatief van Natuurvereniging KNNV, in samenwerking met allerlei landelijke en lokale natuurorganisaties, burgerinitiatieven en gemeenten zoals de IVN, Strandwerkgemeenschap, Floron, Ravon, GoedVolk Utrechtse Heuvelrug, Klimaatburgemeester Moerdijk en de gemeenten ’s Hertogenbosch, Groningen, Putten en Gouda. Kijk voor meer informatie op de website. Klik hier voor het activiteitenoverzicht.
Bron: Landelijk bureau Natuurvereniging KNNV
Thema's:
Meer over:
biodiversiteitMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.