Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Te weinig plastic drankflessen worden gerecycleerd

  •    •  
13-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Platic afval -pixabay

© Pixabay

Het gaat in Nederland iets beter met het inzamelen van plastic flessen, maar nog lang niet goed genoeg. Volgens Verpact, de stichting die namens de drankensector verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van plastic flesjes, steeg het inzamelpercentage vorig jaar tot 74 procent. Het jaar daarvoor was dit 68 procent. De wet schrijft echter voor dat de drankenindustrie minimaal 90 procent van de verkochte flesjes weer moet inzamelen.

Verpact zet zich "onverminderd in" om extra innamepunten voor flessen te realiseren en meer producenten van sappen aan het statiegeldsysteem te laten deelnemen. Ook wil de organisatie consumenten overtuigen van het nut van het inleveren van statiegeldverpakkingen, onder meer met een landelijke campagne.

Plastic drankflessen inleveren

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaf vorige maand aan dat producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker moeten maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zei de inspectie, die met ruim 300 miljoen euro aan dwangsommen dreigt om de branche in beweging te krijgen. Daarbij richtte ILT de pijlen op Verpact.

"Met de niet-ingezamelde statiegeldflessen over 2022 kun je bijna de wereld rond als je ze rechtop achter elkaar zet", stelde de ILT vorige maand. Statiegeld op een klein plastic flesje of een blikje is nu 15 cent. Op een grote plastic fles is dat 25 cent.

Weinig drankkartons gerecycleerd

Uit cijfers die Verpact naar buiten heeft gebracht, komt verder naar voren dat slechts iets minder dan een kwart van alle drankenkartons in Nederland, bijvoorbeeld voor zuivel of sappen, wordt gerecycled. Ook daarmee schiet het bedrijfsleven tekort, want de wettelijke doelstelling lag voor vorig jaar op 34 procent.

Volgens Verpact zijn er wel veel drankenkartons ingezameld, maar schortte het aan de beschikbare recyclingcapaciteit. Ook zorgde een brand bij een nascheidingsinstallatie ervoor dat tijdelijk minder drankenkartons werden nagescheiden en gerecycled. Verpact zegt inmiddels de nodige maatregelen te hebben genomen. De organisatie gaat ervan uit dit jaar wel de wettelijke doelstelling te halen.

Wat betreft onder meer glas, plastic en hout, voldeed het bedrijfsleven vorig jaar wel aan de recyclingdoelstellingen. Volgens Verpact heeft Nederland hiermee, samen met België, de positie als koploper in Europa weten te behouden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor