Zomerlinde
© Wikimedia commons
Tien beeldbepalende oude zomerlindes in het Gelderse dorp Wekerom zijn waarschijnlijk doelbewust vergiftigd. De gemeente Ede, waar het dorp onder valt, heeft aangifte gedaan bij de politie. "Bij deze bomen zijn boorgaten aangetroffen waarin vermoedelijk een giftige stof is geïnjecteerd", laat de gemeente weten. Die spreekt van "onherstelbare impact op het straatbeeld".
De bomen werden in 1960 geplant aan de Edeseweg. Nadat was opgevallen dat de bladeren verkleurden, stelde de gemeente onderzoek in. Daarbij werden de boorgaten ontdekt. De bomen moeten "als verloren worden beschouwd", is de conclusie.
Wethouder Arnold Versteeg reageert verbijsterd. "Ik wist niet wat ik hoorde toen dit nieuws tot ons kwam", reageert hij. "Deze actie is ongekend en dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Zo ga je niet om met bomen in de openbare ruimte. Deze bomen zorgen voor een groen straatbeeld en schaduw."
Op korte termijn zijn de bomen volgens de gemeente "onvervangbaar". Over de bomen was bekend dat er regelmatig plak uit viel die door bladluizen werd afgescheiden. Daar waren ze afgelopen jaar juist nog voor behandeld, wat volgens Ede leidde tot "een flinke afname" van de overlast.
Bomenvergiftiging komt vaker voor. Eind vorig jaar werden in het Brabantse Bergeijk nog tien bomen vernield door mensen die het bestrijdingsmiddel glyfosaat in boorgaten hadden gegoten. Iets soortgelijks gebeurde vorig jaar met een oude boom in Amersfoort. Ook in Meppel en Middelburg zijn de afgelopen jaren meldingen gedaan over vernielde bomen.
Mensen willen soms van bomen af omdat ze overlast geven, of schaduw op hun zonnepanelen werpen. Vaak is daar een vergunning voor nodig. Wanneer die wel of niet wordt afgegeven, verschilt per gemeente.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.