Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toenemende sterfte van zeearenden door windturbines

  •    •  
18-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
zeearend

Zeearend

© Harold Rijnbergen

Steeds meer zeearenden sterven door aanvaringen met windturbines. De directeur van Landschapsbeheer Flevoland vraagt daarom aandacht voor de toenemende sterfte. Zijn oproep volgt na de ontdekking van een dode jonge zeearend onder een windturbine in Swifterbant. Het slachtoffer, in 2024 geringd in de Lepelaarplassen, benadrukt volgens hem de urgentie om samen naar oplossingen te zoeken.

niet hergebruiken - Zeearend

De gevonden dode zeearend

© Landschapsbeheer Flevoland

Windturbines eisen hoge tol

Erik van Beurden, die als directeur van Landschapsbeheer Flevoland dagelijks met natuurbescherming bezig is, ziet mogelijkheden voor windparkeigenaren om actie te ondernemen. "We kunnen nu de vliegroutes van zeearenden door Flevoland in kaart brengen en samen met andere natuurorganisaties naar oplossingen zoeken," benadrukt hij. "Er bestaan al technologieën die het risico kunnen verkleinen. Het zou mooi zijn als eigenaren deze mogelijkheden onderzoeken."

Van Beurden wijst op de zorgwekkende resultaten uit recent GPS-onderzoek: windturbines doden twintig procent van alle gezenderde jonge zeearenden in Nederland. Deze cijfers vertegenwoordigen slechts het topje van de ijsberg. Flevoland vormt volgens hem een belangrijk aandachtsgebied, waar een hoge concentratie windparken samenvalt met succesvol broedende zeearenden. Deze icoonsoort van onze provincie staat voor natuurkwaliteit en is het waard om te beschermen.

Kansrijke beschermingsmaatregelen

De directeur ziet verschillende veelbelovende mogelijkheden die windparken kunnen overwegen. Moderne detectiesystemen vormen een interessante optie. Deze systemen, die al succesvol draaien in windpark Zeewolde, gebruiken geavanceerde camera's en sensoren om naderende vogels te signaleren. Zodra een zeearend in de buurt komt, leggen ze de turbines automatisch stil.

Een andere interessante mogelijkheid is het zwart schilderen van één wiek per turbine. Onderzoek in andere landen toont aan dat deze simpele aanpassing het aantal vogelslachtoffers met wel 70 procent kan verminderen. Daarnaast ziet Van Beurden kansen in het slim plaatsen van nieuwe turbines, waarbij belangrijke vliegroutes van zeearenden kunnen worden ontweken.

Bron: Landschapsbeheer Flevoland

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor