Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trekkende kraanvogels volgen via een app

  •  
04-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9627 keer bekeken
  •  
Kraanvogels

Kraanvogels

© foto: Rob Buiter

Met een soort 'buienradar' voor kraanvogels, probeert bioloog en wiskundige Koen de Koning de kans te vergroten dat je trekkende kraanvogels kunt zien. Uiteindelijk probeert hij een zogeheten 'digitale tweeling' van de natuur te maken, om onderzoek en bescherming te helpen.

Trek voorspellen

De app van De Koning maakt gebruik van waarnemingen die worden ingevoerd op de populaire site waarneming.nl. Met meldingen van kraanvogels slaat de app aan het rekenen: als je weet in welke richting de vogels vliegen en je weet hoe snel ze ongeveer vliegen, kan je voorspellen waar een groep die ergens is gemeld over X minuten of uren zal zijn. Die voorspelling verschijnt vervolgens als een rode 'wolk' op de kaart van Nederland.

digital twin kraanvogels

'Kraanvogelradar'

© Koen de Koning

Digitale tweeling

De Koning heeft deze app gebouwd als een soort eerste vingeroefening voor een 'digitale tweeling' van de natuur. "Zo'n tweeling moet helpen om waarnemingen beter te begrijpen', zegt hij. "Vergelijk het met buienradar. Met een waarneming dat het bij jou in de achtertuin regent kan je niet zoveel. Je wilt bijvoorbeeld ook weten hoe lang het gaat regenen en of er nog meer buien aankomen. Daarvoor heb je meer waarnemingen nodig, bijvoorbeeld van de radar. Of in mijn geval: van andere kraanvogelwaarnemers. Stop je al die informatie in een wiskundig model, dan kan je daar veel meer conclusies aan verbinden."

Koen de Koning (c) Rob Buiter

Koen de Koning

© Rob Buiter

Digitale olifanten

De kraanvogel-app is leuk voor mensen die graag deze indrukwekkende vogels willen zien op hun jaarlijkse trek. "Het is onze versie van 'The Big Migration', van bijvoorbeeld de gnoes in Afrika. Maar voor mij was de kraanvogel vooral een makkelijk begin. De trek is redelijk voorspelbaar. Uiteindelijk hoop ik een vergelijkbare apps te bouwen voor olifanten. Door waarnemingen van olifanten te combineren, zou het mogelijk moeten zijn om ook meer grip te krijgen op de stroperij." 

Bètaversie

De huidige versie van de app is nog niet geschikt voor gebruik door het publiek. "Ik werk nu nog met een bètaversie, maar voor de najaarstrek hoop ik een publieksversie te hebben", aldus De Koning.

Meer over:

kraanvogels, app
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor