Op een prachtige namiddag in Noordoost-Friesland is het voor het team van Vroege Vogels zo ver: twee jonge otters worden losgelaten in de vrije natuur. En dat precies op de plek waar ooit het uitgestrekte Klaarkampermeer van de Friese monniken lag. Het mannetje en vrouwtje werden allebei als verzwakte jonkies gevonden, waarna ze negen maanden lang opgevangen zijn door het team van dierenopvang De Fûgelhelling.
Samen met het team van de dierenopvang en otterdeskundige Harrie Bosma, krijgt Menno Bentveld de kans om de otters uit te zetten in hun natuurlijk habitat. Al snel nadat Menno de kisten opent, glippen de otters door het gras naar het water, snuffelend en glijdend gaan ze de geur van vrijheid tegemoet. Een zeldzaam moment, waarbij de hele Vroege Vogels crew voelt: dit is niet zomaar het loslaten van dieren, maar dit is een stukje natuur dat hersteld wordt waar wij getuige van mogen zijn.
De twee otters die nu hun nieuwe thuis hebben gevonden in Noordoost-Friesland, zijn grootgebracht in de gespecialiseerde opvang De Fûgelhelling van Hetty Sinnema. Samen met haar dochter Jildau en de rest van het team, verzorgt zij jaarlijks duizenden wilde dieren. De jonge otters waren als weesjes gevonden. Omdat ze te jong waren om zelfstandig te overleven, kwamen ze terecht in het opvangcentrum, waar ze met veel zorg en ervaring zijn grootgebracht.
Negen maanden lang werd er achter de schermen hard gewerkt. De otters leerden stap voor stap om zelfstandig vis te eten, te zwemmen en hun natuurlijke gedrag te ontwikkelen. Dit leerproces gebeurde allemaal met zo min mogelijk menselijk contact zodat ze in de natuur goed kunnen aarden. In het buitenverblijf van de opvang trainden ze hun zwemspieren, tot ze sterk genoeg waren voor de sprong naar het wild.
Hoewel de otter sinds de herintroductie begin deze eeuw weer voorkomt in Nederland, blijft de populatie kwetsbaar. Er leven naar schatting 400 à 500 otters in Nederland, vooral in het noorden. Dat zijn er volgens otterdeskundige Harrie Bosma voor Nederlandse bergrippen nog steeds niet genoeg. Hierbij komt ook dat er jaarlijks zo’n 75 otters aan een onnatuurlijke dood sterven door verkeer, fuiken of vervuiling.
“Eén op de vier otters haalt het niet. Dat is een zorgelijk getal” , zegt Harrie Bosma. “Daarom is elke nieuwe uitzetting in veilige gebieden van levensbelang.” De herintroductie bij het Klaarkampermeer is dan ook meer dan enkel symbolisch: het versterkt de noordelijke kernpopulatie en draagt bij aan verdere verspreiding richting het zuiden. Met zijn visrijke wateren en veilige oevers biedt dit oeroude monnikenlandschap precies wat jonge otters nodig hebben om te overleven én zich voort te planten.
Kijk zondag 20 april 2025 om 19.25 uur op NPO2 naar de uitzending over het Friese Monnikenlandschap.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.