Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roggen uitzetten in de Westerschelde

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
roggen_grevelingen
In het verleden kwamen roggen en haaien veel voor in de Noordzee. Door de opkomst van de intensieve visserij en het verdwijnen van de kraamkamers in het water achter de Afsluitdijk en Deltawerken, zijn de aantallen roggen en haaien drastisch teruggelopen. Negen van de zeventien haaien- en roggensoorten die nu nog in de Noordzee leven, zijn bedreigd.
De kans dat de bedreigde soorten op eigen kracht weer uitgroeien tot gezonde populaties is klein. Haaien- en roggensoorten planten zich namelijk traag voort. Pas op latere leeftijd zijn de dieren geslachtsrijp. Vijf organisaties, Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee, zijn daarom een project gestart. Hierbij worden haaien en roggen gekweekt in aquaria waarna ze twee weken in een in onbruik geraakte oesterbak kunnen wennen aan levend voedsel en het getij van de Schelde.

Kweken van stekelroggen

De organisaties zijn het project gestart met de stekelrog. Deze stekelrog geldt als proefsoort. Door te onderzoeken hoe deze rog opgekweekt en uitgezet kan worden en te zien hoe deze soort zich voortbeweegt in de Zeeuwse Delta, willen de organisaties het project optimaliseren en daarna ook andere haaien- en roggensoorten opkweken. Voordat de dieren zijn uitgezet, hebben ze een merkje gekregen. In het kweekcentrum is vastgesteld dat de roggen geen hinder ondervinden van de merkjes. Aan alle sport- en beroepsvissers is gevraagd om als ze een stekelrog met een merkje vangen het dier op te meten en het nummer en merkje door te geven op de website Sharkray.eu . Er worden zo’n duizend gekweekte stekelroggen voorzien van een merkje en uitgezet.

Uitzetten van een stekelrog

Door het project onderzoeken de organisaties of het mogelijk is de stekelrog weer terug te brengen in de Westerschelde. Ook is het mogelijk interessante patronen in het gedrag te ontdekken: “Vorig jaar hebben we dit experiment ook gedaan met 30 van onze gekweekte roggen en interessant resultaten terug van beweegpatronen van die roggen. Dit herhalen we dit jaar om nog meer te weten te komen over verblijf en migratie van deze (nog jonge) roggen”, legt Georgina Wiersma van de Dutch Shark Society uit.
Vroege Vogels TV in de Westerschelde, vrijdag 20 september vanaf 19.35 uur op NPO 2
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor