Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van dieren in woningnood tot zeenaaktslakken | Nu in de Natuur

  •    •  
07-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1292 keer bekeken
  •  
insta

Wat hebben heremietkreeften met wespen gemeen? Beide soorten hebben een manier gevonden om het woningtekort in de natuur op te lossen. Op Instagram zoeken we telkens naar onverwachtse overeenkomsten tussen verschillende soorten. Afgelopen week viel er weer veel te bewonderen op de Instagram reels van Vroege Vogels: van zeenaaktslakken en alarmgeluiden tot dieren die een mierenbad nemen.

Hieronder een weekoverzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Alarm

Dieren kunnen op verschillende manieren doorgeven dat er gevaar dreigt. In deze reel komen drie alarmerende dieren langs. De bever slaat met z'n staart op het water bij gevaar en het alarmsignaal van de roodborst is een snelle herhaling van 'tikjes'. Het ree blaft wanneer er gevaar dreigt.

Woningtekort

In deze reel; dieren die kampen met een woningtekort! De heremietkreeft gebruikt oude slakkenschelpen als bescherming. Op den duur is de kreeft te groot voor z'n huis en moet hij verhuizen. De zanglijster probeert de huisjes van slakken kapot te slaan in deze reel. Deze lijsters doen dat vaak op zogenaamde smidses. Ten slotte komt er een wespenkolonie voorbij die een vogelnestkastje heeft gekraakt.

Sinterklaas

Ter gelegenheid van Sinterklaas: dieren op het dak! De steenuil is een echte plattelandsvogel en broedt graag in oude schuurtjes of grillige knotwilgen. Veel houtduiven blijven het hele jaar in Nederland, het is een standvogel. Sommige houtduiven trekken echter in de winter naar het zuiden, terwijl vanuit het noorden en oosten houtduiven hier komen overwinteren. De eekhoorn in deze reel zit ook op het dak. Ze houden geen winterslaap, maar blijven wel een paar dagen op het nest als het slecht weer is.

Mierenbad

Sommige dieren nemen een mierenbad; ze gaan in een mierennest staan en laten mieren over hen heen lopen. Waarschijnlijk doen ze dit om van parasieten af te komen. Het mierenzuur -wat de mieren uitscheiden- zou mogelijk ongedierte doden. In deze reel zien we de gaai, zwarte specht en merel dit bijzondere gedrag vertonen. 

Zeenaaktslak

In de Noordzee komen bijzondere slakken voor: zeenaaktslakken. Deze dieren zijn vaak giftig en dat geven ze aan met felle kleuren. Sommige zeenaaktslakken eten planten, maar de meeste eten andere dieren. Het zijn echte rovers dus! In deze reel zijn de brede ringsprietslak, harlekijnslak en grote vlokslak te zien. 

Weet je zelf ook een leuk onderwerp voor onze reels laat het ons dan weten en volg ons op Instagram.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor