Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van egels tot brilduiker | Nu in de natuur

  •  
10-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
640 keer bekeken
  •  
egel_nuindenatuur

De egels zijn nu op zoek naar geschikte plekjes om ongestoord de winter door te komen. Beetje hulp kunnen de egels wel gebruiken, want het aantal gaat de laatste jaren hard achteruit. Doe dit door je tuin lekker rommelig te laten en een hoop bladeren te laten liggen! Verder gaan ook de adders in winterslaap, drijven de wolken voorbij en kan je misschien wel een zeldzame brilduiker tegenkomen.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Egel zoekt een slaapplaats

De egel is makkelijk te spotten door de stekels op de rug en de bovenzijde van de kop. Nu kun je ze af en toe nog zien, maar de meeste volwassen egels kruipen in hun holletje voor de winterslaap. De jongen van de egel wachten daar meestal mee tot eind december.

Wolken en zonnestralen

De herfst is vaak bewolkt. Wolken bestaan uit honderden waterdruppels die licht weerkaatsen door de zon die erop schijnt. Als het hele kleine, ver uit elkaar zwevende druppels zijn is de wolk wit, de zonnestralen hebben namelijk ruimte om erdoorheen te schijnen. Als de druppels dicht op elkaar zitten, is de wolk donker.

Adder in winterslaap

De adder begint nu aan zijn winterslaap en dat doet hij vooral in konijnenholen of holten tussen wortels van bomen. De adder is de enige gifslang in Nederland en hij is onder andere te herkennen aan zijn zigzagstreep over de rug. Vooral in het noorden van Nederland is hij vaak te ssssspotten.

Stevige huismus

Deze vogel ken je misschien uit eigen tuin of stad; de huismus. Hij blijft het hele jaar in het land. De huismus is stevig gebouwd, heeft een grote snavel en een redelijk grote kop. Man huismus is donkerder, met een grijze kop en een zwarte bef – het vrouwtje is lichter en heeft een opvallende wenkbrauwstreep.

Zeldzame brilduiker

Een prachtige zeldzame eend is rond deze tijd misschien te zien: de brilduiker. Hij overwintert in ons land. De brilduiker heeft zijn naam te danken aan de witte plek op zijn groene kop tussen zijn oog en snavel. Ook wel de ‘bril’ genoemd. De vrouwtjes hebben deze bril niet.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor