Van dieren met bijzondere 'beroepen' en camouflage tot eikels en de equinox. Bekijk de nieuwste reels op onze Instagram.
Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:
Van 23 september tot 5 oktober zijn de Bodemdierendagen. Met een zoekkaart kun je op zoek gaan naar bodemdieren. Misschien kom je de veenmol, pseudoschorpioen of springstaart wel tegen. Lees voor meer informatie dit artikel en ga zelf ook op zoek!
Op 23 september waren de dag en de nacht precies even lang. Deze dag, waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, wordt ook wel de equinox genoemd. Voor ons reden om een dag-, schemer- en nachtdier te laten zien! Allereerst de sint-jansvlinder, een dagactieve nachtvlinder waarvan de rupsen rolklaver eten. Daarna de bunzing, een marterachtige die vooral tijdens de schemering actief is. Ten slotte de paling, die vooral overdag verscholen ligt, maar s’ nachts op zoek gaat naar eten.
Sommige dieren zijn op een prachtige manier gecamoufleerd. Neem de roerdomp, een rietbewonende reiger die bij onraad de hals omhoog strekt waardoor hij nog minder opvalt tussen de rietstengels. De watersnip is geen zeldzaam dier, maar wordt niet veel gezien. Krijg je deze vogel toch in het vizier is het genieten geblazen! In droge, open gebieden heb je kans de zeldzame draaihals te zien: een spechtachtige die graag mieren eet.
Het wordt een goed mastjaar: er zullen namelijk veel beukennoten en eikels vallen. Veel dieren maken daar dankbaar gebruik van. Denk aan het wilde zwijn, die door te wroeten veel van deze vruchten vindt. De boomklever lust ze ook graag. Bijzonder is dat deze bosvogel eikels en beukennoten vaak eerst verankerd en ze daarna uithakt. De eekhoorn legt in deze tijd voorraadjes aan, die hij in de loop van de winter oppeuzelt.
In deze reel laten we dieren met bijzondere ‘beroepen’ zien. Eerst zien we een ekster die als een schoonheidsspecialist waarschijnlijk insecten wegpikt bij een schaap. De bever eet graag bast en blaadjes van bomen, en knaagt daarvoor soms zelfs bomen om! De pluimvoetbij, te herkennen aan de grote pluimen aan de achterpoten, graaft als een mijnwerker gangen. In deze gangen, die soms wel een meter lang zijn, worden eitjes gelegd.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.