Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van goudhaan tot paling | Nu in de natuur

  •  
27-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
796 keer bekeken
  •  
goudhaan_paling

Kijk omhoog want in de lucht vliegen nu duizenden goudhaantjes en koperwieken vanuit Scandinavië over Nederland. Een deel blijft hier overwinteren of trekt door naar het zuiden. Langs de waterkant vindt je de grote oeverspin en als je je hoofd helemaal onderwater steekt, zie je de jonge palingen die net de Atlantische Oceaan zijn overgestoken. 

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Kleine goudhaan

De goudhaan is Europa’s kleinste vogel. Hij weegt maar zo’n 5 gram en van snavel tot staart is hij maar zo’n 8,5 centimeter groot. De kans om nu een goudhaan te spotten is groot. Vanuit Scandinavië trekken er duizenden naar Nederland om hier te overwinteren. Ze zijn druk bezig met voedsel zoeken. 

Glibberige Paling

De paling, ook wel de aal genoemd, is een mysterieuze vis. De voorplanting gebeurt alleen maar in de Sargassozee, ruim 6.000 kilometer verderop. Daarna steken ze de Atlantische Oceaan over, naar Nederland bijvoorbeeld. En groeien ze op tot volwassen paling. De piek van die migratie is nu!

Rode wouw

Een slanke, maar grote roofvogel, met een staart die steeds draait om te navigeren: de rode wouw. Deze roofvogel komt bijna alleen in Europa voor. De kans dat je nu de rode wouw richting het zuiden ziet trekken is groot, de piek ligt om en nabij vandaag. 

Grote oeverspin

Een van de grotere spinnensoorten van Nederland: de grote oeverspin. Vooral de vrouwtjes zijn enorm: zo’n 8cm van poot tot poot. Deze spin is een echte killer: ze wachten aan de waterkant op de prooi, die ze door trillingen kunnen detecteren. Ze rennen over het water en grijpen bijvoorbeeld kikkervisjes, insecten en zelfs kleine salamanders. 

Flanken van de koperwiek

In de zomer vind je ze hier niet, maar in oktober komen ze in groten getale naar Nederland: de koperwiek. Ze komen hier om te overwinteren of om even te pauzeren tijdens de trek naar nog zuidelijkere gebieden. De koperwiek is te herkennen aan de witte strepen bij de wenkbrauw en de mond en de koperrode veren bij de flanken.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor