Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van konijn tot krakeend | Nu in de natuur

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
364 keer bekeken
  •  
INsta_sept

Het grote voorbereiden voor de winter is begonnen! De konijnen krijgen een dikkere vacht, krakeenden en wintertalingen komen naar Nederland om te overwinteren en de vrucht van de sleedoorn kleurt blauw.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Krak zegt de krakeend

Het originele geluid van de eend is natuurlijk kwak, maar deze eend klinkt nét iets anders. Aan dit geluid heeft de eend z'n naam te danken: de krakeend. Hij komt minder voor dan de gewone wilde eend, maar toch zijn er in Nederland ongeveer zo’n 7000 broedparen. Veel krakeenden komen speciaal in de winter uit het Noordwesten van Europa naar Nederland om hier de koude maanden door te komen.

Schuilende konijnen 

Het konijn is zich alvast aan het voorbereiden op de winter. In winterslaap gaan ze niet, dus héél veel eten hoeven ze niet in te slaan, maar het konijn is wel een dikke wintervacht aan het krijgen. Hierdoor blijven ze ook tijdens de koude nachten lekker warm. Ze leven op dezelfde plekken, maar je ziet ze minder omdat ze schuilen voor de kou.

Zaadverspreiding van grote grazers

Grote grazers in natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de galloway, verspreiden zaden. Bijvoorbeeld van de klit, ook wel klis genoemd. De weerhaakjes van de vruchten blijven hangen in de vacht van de koeien en zo verspreiden ze de plant door het hele gebied.

Blauwe vrucht van de sleedoorn

De sleedoorn heeft in het voorjaar heeft de struik al vroeg mooie witte bloemen, maar nu zit die vol met blauwe vruchten. Nu zijn ze nog niet lekker, maar als het gevroren heeft, kun je de vruchten eten of er bijvoorbeeld een jam van maken.

Kleine wintertaling

De kleinste Europese eend is een erg opvallende: de wintertaling. Hij heeft een gestippelde borst en een groene tekening op z’n hoofd. Het vrouwtje is minder opvallend. De kans dat je een wintertaling ziet is nu groter: een aantal wintertalingen komen vanuit het Noorden naar Nederland om hier te overwinteren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor