Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van mens tot zeepaard, groene buren en alle overige onderwerpen

  •    •  
07-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
Kortsnuitzeepaardje_Hans-Hillewaert.jpg

© Kortsnuitzeepaardje. Fotograaf: Hans Hillewaert

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 7 april 2024. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:

00:12:14 - Natuurcoach
00:37:08 - Marmerschelpen
01:10:28 - Groene Buur
01:42:13- Van mens tot zeepaard
02:11:30 - Golvende zeevlinder
02:43:00 - Voedselbos

Van mens tot zeepaard

De Vlaamse Evolutionair morfoloog Dominique Adriaens van de Universiteit van Gent verdiept zich in de menselijke evolutie, maar ook in de anatomische bouw van gewervelde dieren. Van het kaakapparaat van de bloedzuigende katvissen tot de grijpstaart van zeepaardjes. Adriaens bracht het unieke grijpmechanisme van de staart in kaart. En die kennis wordt nu toegepast in de medische wereld. Zo is er op basis hiervan een alternatief voor gips ontwikkeld en wordt er gewerkt aan een grijparm, dat is geïnspireerd op een zeepaardje. Eind vorig jaar verscheen zijn boek ‘in het spoor van de mens’.

Zeepaard

Zeepaard

© Universiteit van Gent

Groene Buur: natuurlijk tuinieren zonder boze blikken

Socioloog Ben Vollaard denkt dat sommige mensen huiverig zijn om natuurlijker te tuinieren, want wat zou de buurt ervan kunnen denken, van die 'rommelige' tuin? In Almere hebben de Groene Buren daarvoor een oplossing bedacht!

In bijna honderd Almeerse tuintjes staat nu een duidelijk herkenbaar paatje: 'Ik ben een groene buur voor deze buurt'. "Achter dat paaltje schuilt de impliciete boodschap: deze rommelige tuin is zo bedoeld!", zegt initiatiefnemer Sacha de Ruiter.

Groene Buur

Golvende zeevlinder

Het is nog een onbekend weekdier maar daar wil zeebioloog Katja Peijnenburg verandering in aanbrengen. Dus nomineerde zij de golvende zeevlinder voor de eretitel Weekdier van het Jaar. De golvende zeevlinder is een een bijzondere soort planktonslak, die voorkomt in het noorden van de Atlantische en Grote Oceaan. Ze leven op driehonderd meter diep. Als je wilt stemmen, ga dan naar website en help mee een hele belangrijke zeevlinder wereldberoemd te maken. Wil je zien hoe Katja Peijenburg haar onderzoek naar vleugelslakjes uitvoert? klik dan hier.

Katja Clio recurva

Natuurcoach

Stel je hebt last van stress, je zit in een burn-out of je zit niet lekker in je vel. Dan kan het helpen om de natuur in te gaan, om daar je rust te vinden. Een goeie wandeling kan veel betekenen. Vogelaar Adriaan Sleeuwenhoek gaat als coach nog een stapje verder: hij laat zien wat wij als mensen leren van vogels.

Natuurcoach Adriaan Sleeuwenhoek

Natuurcoach Adriaan Sleeuwenhoek

© Henny Radstaak

Het raadsel van de marmerschelp

Het is een groot mysterie onder schelpenliefhebbers. Het raadsel van de marmerschelp. Deze grote ronde schelp wordt namelijk op steeds meer plekken gevonden, terwijl die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt. Ook de vindplaats is merkwaardig, want de meeste marmerschelpen worden gezien midden in de stad, ver van de zee verwijderd. Gab Mulder neemt ons mee het centrum van Leiden in.

IMG_2262

Gab Mulder van Stichting Anemoon

© Pleun Aarts

Voedselbosactie

Vier jonge, net afgestudeerde, vrienden hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om hun grote droom na te jagen: de stad verlaten en een voedselbos beginnen. Over de do’s en de don’ts praten we met Simon Verboom, een van de jonge voedselbosboeren en landbouweconoom Krijn Poppe.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor