Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van vleermuis tot vliegend hert | Nu in de natuur

  •  
01-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
643 keer bekeken
  •  
nuindenatuur2
Deze week zien we hoe de vleermuizen zich aan het voorbereiden zijn op de winter. Dit is het moment dat ze hun vetreserves opbouwen. En verder is de spinnentijd aangebroken, zie je de goudwesp nu vliegen en imponeert het vliegend hert de vrouwtjes met zijn forse kaken.

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels

Jagende vleermuis

De vleermuis – in Nederland zijn er meer dan twintig soorten. De paartijd komt bijna tot een einde. Ze zijn nu veel bezig met het aanvullen van hun vetreserve en binnenkort gaan ze op zoek naar een goede verblijfplaats om winterslaap te houden. Ze hangen op de kop in koele en vochtige ruimtes en worden rond maart weer wakker. 

Spinnenweb in de dauw

Het hele jaar is spinnentijd, maar vanaf nu is de kans dat je spinnen ziet groter: ze vallen meer op omdat ze nu volwassen zijn, ze kruipen vaker je huis in én door de dauw of de regen zie je de spinnenwebben beter.Binnen één uurtje kan de spin zo’n web maken. En dan is het vooral wachten tot een prooi het kleverige web in vliegt: smikkelen maar.

Grote brandnetel

De grote brandnetel met zijn irriterende brandharen is niet altijd even geliefd bij iedereen. Aanraking leidt tot flink jeukende bultjes bij mensen, maar bij vlinders en insecten is deze plant juist geliefd: ze gebruiken de grote brandnetel als waardplant, ze leggen hier hun eitjes.

Sluwe goudwesp

Je kunt nu de goudwesp zien vliegen; een wesp met schitterende kleuren. Van metaalachtig blauw, groen, rood tot zelfs goud. In Nederland zijn er zo’n 57 soorten. Deze wesp heeft een sluwe kant: ze leggen hun ei in nesten van andere wespen of bijen. Het ei van de goudwesp larve komt eerder uit - en eet het ei en de aanwezige voedselvoorraad van de oorspronkelijke bewoners van het nest op.

Vliegend hert

Ze kunnen wel negen cm groot worden en hun kaken lijken op het gewei van een hert: het vliegend hert. Het is de grootste Nederlandse kever en nu is de kans groot om hem te zien. De mannetjes gebruiken de kaken niet om mee te eten, maar om andere vliegende herten te imponeren. De vrouwtjes zijn minder opvallend: ze hebben deze grote kaken niet.

Volg Vroege Vogels ook via Instagram
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor