Twee mannelijke korhoenders die vechten op een lek tijdens de baltsperiode, een grote groep oeverzwaluwen bij een nestwand en een zwemmende ringslang die lijkt te schrikken van een kikker. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de rubriek Zelf Geschoten van de Vroege Vogels uitzending over het Oer-IJ. Thomas Remmits wint deze week de rubriek met de prachtige beelden van de korhoenen.
"In deze tijd van het jaar kun je het prachtige fenomeen 'lek' meemaken van de korhoen", schijft de filmer. "Het feit dat ik dit van dichtbij mocht zien, gaf echt kippenvel! Vandaar dat ik deze ook graag wil delen!" Meer weten over de korhoen? Bekijk dan onderstaand fragment.
De glasvleugelpijlstaart lijkt een beetje op de kolibrievlinder. Alleen heeft die laatste geen doorzichtige vleugels, maar grijze voorvleugels en oranje achtervleugels. Net als de kolibrievlinder, kan ook de glasvleugelpijlstaart al vliegend 'stilhangen' voor een bloem. Zo kan die uit deze echte koekoeksbloem nectar verzamelen met de lange roltong. Corine Damiaans kon het insect prachtig vastleggen in natuurgebied Zwanenwater.
Oeverzwaluwen broeden in grote kolonies. Soms zitten er meer dan vijftig paartjes bij elkaar. Wel zit elk nest in een eigen nestholte, die vaak ruim een meter diep is. "Tijdens mijn ronde bij de zandafgraving in omgeving zag ik deze oeverzwaluwwand", schrijft filmer Luuk Keunen. "Hier heb ik op afstand deze enorm snelle vogels een tijdje kunnen volgen en filmen. Op een moment was het zo druk dat het zwart keek van de oeverzwaluwen."
Benieuwd hoe die nesten er vanbinnen uitzien? Natuurfilmer Roel nam samen met een boswachter Mark Postma een kijkje in verlaten nesten bij Voornes Duin.
Ringslangen zijn uitstekende zwemmers. Meestal houden ze de kop boven water, maar ze kunnen ook duiken en tot wel 20 minuten onder water blijven. Dit exemplaar stoot tijdens het zwemrondje tegen een kikker. Zowel de kikker als de slang, lijken daarvan te schrikken. Gefilmd door: Joanne van der Borg.
Zanglijsters zijn dol op slakken. Door het slakkenhuisje met een stevige zwaai meermaals tegen een steen te meppen, kan die de slak eruit trekken en meenemen. Vaak doen ze dat telkens op dezelfde plek, ook wel een smidse genoemd.
zanglijster
© Fotograaf: bijke172
"Tijdens mijn vakantie in Zeeland lag ik te luieren in het zonnetje toen ik steeds wat getik hoorde", schrijft filmer Thea Bezemer. " Dan zag ik deze lijster een slakkenhuisje op het straatje kapotslaan. De camera had ik niet bij de hand dus gauw gepakt en hoopte dat de lijster nog een keer terug kwam. Gelukkig kwam ze terug en trok zich niets van mij aan. Ze dook onderaan de heg in en even later had ze alweer een slak te pakken."
Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd? Stuur het ons op!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.