Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verdubbeling tijgers in het wild in Nepal

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tijger nepal

© Tijger op cameraval in Nepal, foto: © DNPWC/WWF Nepal

Nepal heeft bekend gemaakt dat er ongeveer 235 tijgers in het land leven: bijna een verdubbeling van de 121 tijgers die in 2009 werden geteld. Als deze trend doorzet is Nepal het eerste tijgerland dat het doel van 'TX2' – het verdubbelen van de wilde tijgerpopulatie wereldwijd in 2022 – gaat bereiken.
Bishwa Nath Oli van het Ministerie van Bossen en Milieu, legt uit: “Onze toewijding aan het wereldwijde tijgerprogramma zal alleen maar groter worden nu de populaties in Nepal groeien en onze maatregelen goed uitpakken.” Hij voegt toe: “Het beschermen van tijgers heeft hoge prioriteit voor de overheid en we zijn dankbaar voor de steun van onze partners, en van lokale en internationale gemeenschappen voor dit gedeelde goed.”

Elke tijger telt

WWF is blij dat het goed gaat met wilde tijgers in Nepal. “Elke tijger telt, voor Nepal en voor de hele wereld”, aldus Ghana S. Gurung, woordvoerder van WWF-Nepal. “Ook al is Nepal nu dichtbij het bereiken van het doel, we zullen ons langdurig moeten blijven inzetten voor de bescherming, en van het verbeteren van de leefgebieden, als we willen dat deze dieren blijven voortbestaan.”

Uitgebreide tijger telling

Nepal heeft tussen november 2017 en april 2018 een uitgebreide telling gedaan in het grensoverschrijdende Terai Arc Landschap, dat voor een groot deel in India ligt. Cameravallen en veldonderzoeken hielpen bij het schatten van het aantal tijgers in elk gebied. Ook werd er gekeken naar de aanwezigheid van prooidieren. In 2013 werd de vorige telling gedaan; toen werd het aantal tijgers op 198 geschat.
Het succes van Nepal’s tijgerprogramma wordt deels toegeschreven aan de politieke toewijding van het land. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve methodes en instrumenten om de tijger te beschermen. Nepal was ook al het eerste land dat de wereldwijde standaard voor beschermde gebieden behaalde, de Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS). Met nog maar 4 jaar te gaan tot 2022 zullen de andere landen met tijgerpopulaties moeten kijken naar de aanpak van Nepal, om het gezamenlijk gestelde doel te gaan halen.

Voorbeeld voor de wereld

In mei 2018 behaalde Nepal nóg een mooi doel: er werden voor de 5e keer sinds 2011 een volle 365 dagen achtereen geen neushoorns gestroopt. Ook op dit gebied geldt het land als voorbeeld voor de rest van de wereld: er kunnen zichtbare verschillen worden gemaakt wanneer de overheid zich, samen met partners en lokale gemeenschappen, volledig inzet voor een zaak.
Bron: WWF

Meer over:

wwf, nepal, tijgers
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor