Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verstoring menselijk geluid op natuur

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Gevlekte dolfijn, bowriding

© Rob Buiter

Met onze auto's, vliegtuigen, schepen en industriële productie maken wij veel herrie. Zowel op land als op zee kan het geluid dat wij mensen maken grote verstorende effecten hebben op de natuur. Het gebruik van sonar door schepen kan de communicatie tussen dieren erg moeilijk maken. Soms blijkt het ook de verklaring voor het stranden van dolfijnen en walvissen. Het geluid kan onder water duizenden kilometers ver dragen. 

Olie en gas

Voor het opsporen van olie- en gasvoorraden onder de zeebodem wordt seismisch onderzoek gedaan. Dit gebeurt meestal door explosies in het water die geluidsgolven geven en weer via de bodem terugkaatsen. Deze explosies kunnen wekenlang doorgaan en de vissen en zeezoogdieren ernstige gehoorbeschadigingen geven. En zonder hun gehoor zijn ze ten dode opgeschreven. Ze kunnen dan geen voedsel meer vinden en  niet meer onderling communiceren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor