Atalanta en dagpauwoog
© Fotograaf mariodeheer
De Nationale Tuinvlindertelling, de roggelelie, zwarte wieken op windturbines en alle overige onderwerpen in de Vroege Vogels uitzending van 13 juli 2025.
Roggelelie
© Gert Elbertsen
Bloemen zijn ooit ontstaan om insecten te lokken voor de bestuiving, maar de roggelelie weet ook de harten van mensen te veroveren. Wie deze grote, feloranje bloem ooit heeft gezien vergeet dat waarschijnlijk nooit meer. Niet gek dus dat de roggelelie verkozen is tot icoonsoort van Drenthe. In een goudgeel roggeveld in de buurt van Zuidwolde zoekt verslaggever Gert Elbertsen hem op.
Dagpauwogen, atalanta’s en klein koolwitjes. Het zijn de meest voorkomende dagvlinders die je nu kan vinden in je eigen tuin. Dit weekend verandert heel Nederland in een vlinderobservatorium. De Nationale Tuinvlindertelling is weer van start gegaan. Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen aan dit kleurrijke citizen science-project. Het idee is simpel maar krachtig: tel gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet in je tuin of op je balkon. Of je nu een doorgewinterde natuurliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar wat er rondfladdert in je achtertuin, iedereen kan meedoen. Zelfs als je geen vlinders ziet, is dat waardevolle informatie voor de Vlinderstichting. Je kunt je telling doorgeven via tuintelling.nl
Distelvlinder
© TheoTerwiel
Twintig jaar lang, van 1985 tot 2005, presenteerde hij Vroege Vogels op de radio - met verschillende collega-presentatoren aan zijn zijde: Letty Kosterman, Inge Diepman, Margreet Reijntjes en Karin van den Boogaert. Cabaretier, tekstschrijver en presentator Ivo de Wijs viert zondag 13 juli zijn 80e verjaardag! In hoeverre maakt hij zich nu nog druk om de natuur, het klimaat en duurzaamheid? We zijn bij hem op verjaardagsvisite en hebben uiteraard een cadeautje voor hem meegenomen. En natuurlijk komen de nodige anekdotes voorbij.
De jarige Ivo de Wijs
© Henny Radstaak
Het klonk veelbelovend. Je verft een van de wieken van een windmolen zwart en meteen neemt het aantal vogelslachtoffers dat ertegen aanvliegt af. Maar, een proef in de Eemshaven met zwarte wieken eindige teleurstellend. We praten erover met Jonne Kleyheeg-Hartman van Waardenburg Ecology.
De bever was uitgestorven in Nederland, maar werd in 1988 geherintroduceerd in de Biesbosch
© Mario de Heer
Hij knaagt aan bomen, laten treinsporen verzakken en bouwt dammen op plekken waar de mens dat liever niet heeft. De bever. Om in de toekomst beter samen te leven met deze beschermde diersoort komen betrokken partijen onder leiding van het Rijk met een plan: Landelijke aanpak voor duurzaam beverbeheer. Elze Polman van de Zoogdiervereniging en projectleider van het Kenniscentrum Bever komt het plan toelichten.
Ze zijn vies, wreed en bloeddorstig. Of het zijn juist gezellige knuffelbeesten: de vooroordelen over beren zijn talloos, zeggen schrijver Lotte Stegeman en illustrator Marieke ten Berge in hun nieuwe kinderboek Wij, Beren. Maar wat gebeurt er als je beren zelf hun verhaal laat doen? En daar waanzinnig mooie etsen bij maakt? Dan gaat er een wereld voor je open, zegt ten Berge. Honderden schetsen maakte ze van de acht soorten beren die de aarde kent. Zo krijgt ze de beer 'in de vingers' voordat ze er een kostbare ets van krast. Met dit harde plaatje kun je vervolgens met een pers een soort stempel maken. Een oude manier van tekenen die de beren recht doet, vindt ze zelf. En het levert een mooi resultaat op!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.