Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Voer handelsverdrag CETA niet in voor Kamerbesluit'

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_107241.jpg

© vlag

De Europese Commissie wil handelsverdrag CETA van de Europese Unie met Canada al voorlopig in werking laten treden vóórdat de Tweede Kamer over de goedkeuring van het verdrag heeft gestemd. Dat is de verkeerde volgorde, zegt Freek Bersch, campagneleider van Milieudefensie. Milieudefensie lanceert daarom vandaag een actie om premier Rutte op te roepen CETA onder deze voorwaarden niet te tekenen.  
Meedoen
Mensen kunnen meedoen aan deze Earth Alarm door  e-mails of brieven  naar de premier te sturen. “We hebben de Europese Commissie al zover gekregen dat de Tweede Kamer over CETA mag stemmen”, zegt Freek Bersch. “De volgende stap is om premier Rutte en de andere regeringsleiders te overtuigen dat de Kamer moet kunnen stemmen vóórdat het verdrag in werking treedt.”
Eindeloze voorlopige werking
Milieudefensie vreest bovendien dat die voorlopige werking eindeloos kan duren. De zogenoemde ‘voorlopige toepassing’ van CETA komt volgens de tekst van het verdrag alleen tot een einde als de Europese Unie of Canada daartoe expliciet besluit. Dat besluit kan eindeloos op zich laten wachten als de ratificatie van het verdrag in een of meerdere landen in een impasse terechtkomt.
Controversiële onderdelen
“Premier Rutte moet daarom met de andere lidstaten afspreken dat nationale parlementen over de goedkeuring van het verdrag kunnen stemmen voordat het ‘voorlopig’ in werking treedt”, zegt campagneleider Freek Bersch. Op zijn minst moet de premier voorkomen dat de meest controversiële onderdelen van het verdrag vooraf in werking treden, zoals de omstreden investeringsarbitrage voor multinationals, het liberaliseren van publieke diensten en het openen van de grenzen voor producten die niet aan onze standaarden voldoen. “Nationale parlementen moeten onvoorwaardelijk het laatste woord hebben.”
Juridisch niet in de haak
Het is ongebruikelijk dat een volledig verdrag 'voorlopig toegepast' wordt. “Het voorstel van de Commissie om CETA in zijn geheel voorlopig toe te passen is juridisch niet in de haak”, zegt jurist Laurens Ankersmit van ClientEarth. “Als je een voorstel doet om ook de lidstaten partij te laten zijn bij het verdrag, dan moeten de lidstaten voor ten minste een deel van het verdrag hun bevoegdheid kunnen uitoefenen. Dit heeft tot gevolg dat de Europese Unie die gedeeltes van het verdrag waar de lidstaten over gaan niet voorlopig kan toepassen.” Ankersmit: “Het is ook maar de vraag of het investeringshoofdstuk voorlopig kan worden toegepast, omdat deze bevoegdheid voor een deel nog duidelijk bij de lidstaten ligt.”
CETA bedreigt klimaat en milieu
Milieudefensie ziet  CETA  als een bedreiging voor klimaat en milieu. Er is nauwelijks bescherming voor mens en milieu geregeld in CETA. Maar het verdrag beschermt wel de investeringen van Canadese bedrijven in de Europese Unie en vice versa. De uitgebreide bescherming en privileges die CETA regelt voor bijvoorbeeld de fossiele industrie vormen een nieuwe blokkade voor de ur-gente omschakeling naar een duurzame en eerlijke economie. Freek Bersch: “Via een achterdeur kunnen straks ook Amerikaanse bedrijven als ExxonMobil, Chevron en Monsanto gebruik maken van die bescherming.”
Bron: Milieudefensie 

Meer over:

ceta, handelsverdag
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor