Vogels tellen moet je leren, zeker als het gaat om grote aantallen. Op een speciale cursus bij het Lauwersmeer leren vogeltellers in spe hoe het moet.
Natuurbeheer in Nederland wordt voorafgegaan door tellen: hoeveel zijn er van een bepaalde soort?
Sovon Vogelonderzoek
heeft een tekort aan tellers, vooral op het gebied van watervogels, zoals eenden en ganzen. Daarom organiseert Sovon cursussen om mensen op te leiden tot teller. Want het tellen van vogels moet je echt leren, zeker als het gaat om (grote) groepen vogels, zoals watervogels zich vaak manifesteren.
Snel tellen
Watervogels zijn vaak met veel, zitten vaak wat verder weg, bewegen of vliegen door de lucht. Tellen moet dus ook snel gebeuren, anders verplaatsen de vogels zich te veel en tel je dieren dubbel. Het lastigst te tellen zijn zwart-witte vogels als scholeksters en kluten: die vormen een soort schemerende vlek voor je ogen.
De ervaring leert dat tellers in opleiding eerder te laag dan te hoog zitten met hun aantallen. Dat komt waarschijnlijk omdat je moet leren dat je vogels in een groep niet goed allemaal afzonderlijk ziet. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.
Vroege Vogels was aanwezig bij de laatste cursus van dit seizoen. Volgend jaar worden er weer nieuwe cursussen aangeboden.
Er zit een zeer zeldzame vogel in het fragment. Tussen de wintertalingen vliegt een vorkstaartplevier of een steppevorkstaartplevier. Bekijk hier
een extra fragment
om precies te zien waar.