Gewone vinvis
© Wikimedia Commons
Voor het eerst is er een levende gewone vinvis gezien in Belgische wateren, meldt het Instituut voor Natuurwetenschappen. Het dier werd op beelden vastgelegd bij het C-Power windpark in de Noordzee.
Het komt zelden voor dat levende vinvissen worden gezien in het zuiden van de Noordzee, en het is dus nu voor het eerst dat er een in Belgische wateren is gezien. In het verleden zijn er wel eens dode gewone vinvissen aangespoeld aan de Belgische kust. Het Instituut voor Natuurwetenschappen noemt het dan ook "heel uitzonderlijk".
Gewone vinvissen kunnen meer dan 20 meter lang worden en zijn de op een na grootste walvissoort, en daarmee ook de op een na grootste diersoort. Alleen de blauwe vinvissen zijn groter.
De soort komt voor in alle grote oceanen, van koudere wateren bij de polen tot warme gebieden rond de evenaar. Het dieet van de gewone vinvis bestaat voornamelijk uit vissen, pijlinktvissen en krill. In de zomer zoeken de dieren dit op in de voedselrijke gebieden in het noorden. Tijdens de wintermaanden trekken ze richting het warmere zuiden waar ze ook voortplanten. Hoewel er nog veel onduidelijk is over het precieze migratiepatroon in de Atlantische oceaan, is het bekend dat ze weinig te zoeken hebben in de ondiepe Noordzee. Dit maakt de waarneming voor de Belgische kust erg bijzonder.
Bron: APN/VRT
Thema's:
Meer over:
gewone vinvisMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.