Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voormalig militair terrein wordt natuurgebied

  •    •  
28-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2296 keer bekeken
  •  
Vliegbasis Soesterberg

© Fotograaf: Menno Bentveld

Het voormalige militaire terrein ‘Kamp van Zeist’ bij Soesterberg moet de komende vijf jaar ruimte maken voor een natuurgebied met ruimte voor recreatie. Het  nieuwe gebied van 29 hectare is in beheer van  Utrechts Landschap en sluit aan op de Leusderheide.

Al sinds 2004 wordt de natuur rondom de voormalige Vliegbasis Soesterberg uitgebreid en verbeterd. Daarvoor werken provincie Utrecht, de gemeenten Zeist en Soest en Utrechts Landschap samen binnen gebiedsontwikkeling Hart van de Heuvelrug. Door de aanleg van ecoducten is een verbonden natuurgebied van ongeveer 5.300 hectare ontstaan. Het voormalige militaire terrein is daar een  zeer goede toevoeging aan.

Duurzame sloop voor komst natuurgebied

Kamp van Zeist werd van 1818 tot 1994 gebruikt door het Nederlandse leger en na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse luchtmacht die ook Vliegbasis Soesterberg in handen had. Op het terrein bevinden zich veertien oude militaire gebouwen, waaronder het voormalige luchtvaartmuseum, een sporthal, een horecagelegenheid en schoolgebouwen. Er zal een duurzame sloop en sanering plaatsvinden, waarbij materialen worden gescheiden en zo goed mogelijk hergebruikt.

De sloop- en aanlegwerkzaamheden zijn volgens de Utrechtse gedeputeerde Rob Muilekom een mooie mijlpaal. “Samen met onze partners zorgen we ervoor dat het gebied steeds verder ontwikkeld en ingericht wordt, zodat iedereen hiervan kan genieten,’’ zegt Muilekom. Directeur-bestuurder Saskia van Dockum van Utrechts Landschap zegt:  “Na een jarenlange gezamenlijke voorbereiding is het zover. De start van de werkzaamheden op het terrein Kamp van Zeist is een enorme opsteker voor de natuur. Samen zorgen we voor meer ruimte voor natuur in de provincie Utrecht.”

Natuurgebied thuis voor vleermuizen

Momenteel gebruiken vleermuizen de oude militaire gebouwen om zich te verschuilen. De gewone dwergvleermuis, de gewone grootoorvleermuis en de watervleermuis zijn beschermde diersoorten. Daarom moest het Utrechts Landschap eerst een ontheffing Wet natuurbescherming krijgen en alternatieve schuilplekken voorzien. Op het voormalige militaire terrein komen daarom vijf vleermuiskasten en een vijf meter hoge vleermuistoren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor