Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrees voor Amerikaanse schadeclaims tegen klimaatwetgeving

  •  
06-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Amerikaanse vlag

© Bron: Pixabay

Als het handelsverdrag tussen Europa en Canada (CETA) definitief wordt ingevoerd, kunnen bedrijven uit de Verenigde Staten 'als een Trojaans paard' gebruikmaken van bepalingen uit het verdrag. Met die waarschuwing komen Milieudefensie en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). In een rapport becijferen de organisaties dat 5500 bedrijven uit de Verenigde Staten die actief zijn in Nederland ook een dochterbedrijf hebben in Canada. Langs die weg zouden Amerikaanse bedrijven schadeclaims kunnen indienen tegen Nederland als ze vinden dat hun investeringen worden geschaad.

Claims

De grote vrees van tegenstanders is dat bedrijven schadevergoedingen zullen eisen als ze bijvoorbeeld last hebben van milieu- en klimaatwetgeving. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) deelt die angst niet. Zij voorziet geen claims van Canadese of Amerikaanse bedrijven. Haar ministerie laat verder weten dat Nederland al ruim tachtig investeringsakkoorden heeft met andere landen die ook claimmogelijkheden bieden, maar dat zulke claims nooit zijn voorgekomen.

CETA maakt het volgens een woordvoerder van het ministerie niet makkelijker voor Amerikaanse bedrijven om een zaak te beginnen. "Brievenbusfirma’s zijn onder CETA uitgesloten van investeringsbescherming. Alleen bedrijven met substantiële activiteiten hebben toegang", benadrukt Buitenlandse Zaken.

Publiek belang

In het verdrag staat verder dat overheden het recht hebben om in het publiek belang te handelen, ook als dat investeerders raakt. "Maar uiteindelijk zijn het arbiters die bepalen wat een legitiem publiek doel is", werpt Freek Bersch van Milieudefensie tegen. Hij benadrukt ook dat CETA inmiddels achterhaald is. “Tien jaar geleden begonnen de onderhandelingen. Intussen is het draagvlak voor nog machtigere multinationals gekelderd en de noodzaak om klimaatverandering en ongelijkheid te bestrijden verder gegroeid. Wereldwijd gaan jongeren de straat op vanwege de klimaatcrisis. We mogen hen niet opschepen met een verdrag dat de belangen van vervuilende multinationals nog generaties lang boven klimaat en mensen stelt."

De Tweede Kamer stemt binnenkort over CETA. In de Eerste Kamer ziet het ernaar uit dat een meerderheid tegen is, doordat de PvdA zich tegen het verdrag heeft gekeerd. Onder de tegenstanders zijn ook FVD, SP, GroenLinks en PVV.

Bron: ANP, Milieudefensie

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor