Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier vraagt NVWA op te treden tegen 'plofkipproppen'

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
kip_pixabay

© Pixabay

Wakker Dier dient een verzoek in bij de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om handhavend op te treden tegen 'plofkipproppen'. In Nederland worden veel meer kippen per vierkante meter toegestaan dan volgens Europese regels eigenlijk zou mogen, stelt de dierenwelzijnsorganisatie. Boeren zouden onterecht profiteren van een uitzonderingsregeling.

Uitzonderingsregel

Sinds 2007 mogen vleeskippen in Europa met maximaal 33 kilo dier per vierkante meter worden gehouden, wat neerkomt op circa zestien kippen, geeft Wakker Dier aan. "Lidstaten mogen hier bij uitzondering van afwijken indien de kippensterfte beperkt is en de minimale welzijnsregels worden nageleefd. Alleen dan mag een land boeren toestaan om meer kippen te houden, oplopend tot 42 kilo dier per vierkante meter, circa 21 kippen."

De pluimveesector zou nog massaal plofkip fokken voor de export. "Daarbij is het gebruikelijk om rond de 21 kippen per vierkante meter te houden; het maximum binnen de uitzonderingsregeling. De NVWA blijkt echter niet te controleren of bedrijven voldoen aan de bijbehorende voorwaarden." Veel boeren die gebruikmaken van de uitzonderingsregels zouden een hogere kippensterfte hebben dan toegestaan, aldus de organisatie.

Reactie NVWA 

De NVWA laat in een reactie weten op diverse manieren toezicht te houden op het dierenwelzijn. "Dit doen we administratief, aan de slachtlijn in het slachthuis en fysiek op de bedrijven." Door de uitbraken van corona en vogelgriep zijn de laatste jaren wel "minder fysieke inspecties uitgevoerd", erkent de autoriteit.

Verder geeft de NVWA aan nog vragen te hebben over de interpretatie van de Europese regels. Daarover is de autoriteit in gesprek met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Beide zijn het met Wakker Dier eens dat een bedrijf dat eerst aan de regels voldeed, maar daarna niet meer, het recht zou moeten verliezen om gebruik te maken van de uitzondering. Ze bekijken nog "wat er moet gebeuren om dit mogelijk te maken".

Wob-verzoek 

Wakker Dier zegt de overtredingen met een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur, nu de Wet open overheid) te hebben achterhaald. "Uit de stukken bleek dat de Europese Commissie de Nederlandse overheid al meermaals heeft gewezen op haar foutieve handhaving van de wetsovertreding." Lees hier meer over het onderzoek vak Wakker Dier.

Om verder uitstel te voorkomen wil Wakker Dier handhaving afdwingen. "We weten inmiddels dat de NVWA dit soort zaken erg traag afhandelt, dus vragen we ook de Europese Commissie in te grijpen", zegt directeur Anne Hilhorst.

Bron: ANP | Wakker Dier 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor