Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wally de wereldberoemde walrus

  •    •  
21-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5664 keer bekeken
  •  
Wally de walrus in een boot

Wally de walrus in een boot

© Clonakilty Distillery

Voor veel mensen was hij een lichtpuntje in de zware coronatijd. Een jonge mannelijke walrus die in 2021 ineens opduikt bij het Ierse Valentia Island. In korte tijd wordt hij wereldberoemd. Wally, zoals de walrus wordt genoemd, hijst zich op bootjes, zwemt van Ierland tot Spanje en weer terug en laat zich onderweg op allerlei plekken bewonderen. Waarom was deze walrus zo ver van huis? Was hij in slaap gevallen op een ijsschots en afgedreven, of dwong het smeltende zee-ijs in het poolgebied hem naar het zuiden? Irwan Droog is op zoek gegaan naar antwoorden en schreef het boek ‘Wally en wij’.

Walrusbed

Irwan Droog reist de beroemde walrus achterna en spreekt de mensen die Wally hebben gezien of geholpen. Zo ontmoet hij de Britse natuurbeschermer Lizzi Larbalestier, die uiteindelijk zelfs een ‘walrusbed’ maakt, om het dier te lokken en vooral om een conflict met de lokale bevolking van de Isles of Scilly te voorkomen. Wally blijkt ook een soort hedendaagse ‘monster van Loch Ness’, behalve dat deze walrus echt bestaat. Op veel plekken waar het dier verblijft zijn in een mum van tijd walrus parafernalia te koop. Van walruskussens tot walrusbier.

Wally de walrus

Wally de walrus

© richardpics

Homer Simpson van de zee

Het boek is ook een stoomcursus walruswetenschap. Zo leer je dat deze grote robbensoort vooral verzot is op schelpdieren als de Noordse rotsboorder en dat de penis van het mannetje wel 50 à 60 cm lang kan worden. De naam walrus komt van het Scandinavische ‘val ross’, wat zoiets betekent als ‘walvispaard’. Droog laat zien dat het zoogdier in vroegere tijden werd gezien als een monster, vanwege het blubberige uiterlijk en de vervaarlijke slagtanden. Elders wordt hij de ‘Homer Simpson van de zee’ genoemd. Tegelijkertijd voert Droog walruswetenschappers op die de dieren beschouwen als de meest intelligente dieren van het Noordpoolgebied.

Walrus. Fotograaf: Miriam van Dun

De walrus Freya bij Harlingen

© Fotograaf: Miriam van Dun

Dolfinarium

'Wally en wij' vertelt niet alleen het verhaal van een uit koers geraakte walrus. Het gaat ook over klimaatverandering en de veranderende relaties tussen mens en dier. Droog vindt het schrijnend dat walrussen nog steeds in gevangenschap worden gehouden. Zoals in het Dolfinarium in Harderwijk.

‘Heb jij nog nooit een walrus in het echt gezien? Dan is de voorstelling met de walrussen er eentje die je niet mag missen! Deze educatieve voorstelling is niet alleen heel leerzaam, maar ook nog eens heel grappig’, aldus de wervende tekst op de website van het Dolfinarium.

Freya

De afgelopen jaren zijn meer walrussen gezien in Europa. Zoals Freya, die in Schotland, Zweden, maar ook een tijdje Nederland aandoet. De walrus zwemt uiteindelijk naar de Noorse hoofdstad Oslo. Het dier trekt enorm veel bekijks. De plaatselijke overheidsdienst voor visserij denkt dat Freya gestrest zou kunnen raken van al die mensen en agressief zou kunnen worden. Uiteindelijk zit er volgens de Noorse autoriteiten niets anders op dan het dier te doden.

Walrus op walrus in Den Helder

Titel: Wally en wij
Auteur: Irwan Droog
Uitgever: Thomas Rap
Reeds verschenen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor