Jan Wieringa bij een mollennest
© Jeannette Parramore
Kevers vind je overal en op de meest gekke plekken, zoals in poep, kadavers of nesten van andere dieren. Zo is de kortschildkever bijvoorbeeld dol op nesten van mollen, net als de spiegelkever en de kaaskever. Maar wat zoeken zij daar precies?
De kevers zitten er vooral omdat er voedsel te vinden is dat ze aanstaat. Een mollennest zit vol organisch afval: uitwerpselen van de mol die vooral eiwitrijke wormen en larven eet, en daar zijn de kevers weer dol op. Dat ze het risico lopen zelf opgegeten te worden door een mol nemen ze voor lief, maar de meesten zijn daar te klein voor.
De kortschildkevers zijn met 1100 soorten de grootste keverfamilie van Nederland. De meesten zijn felle jagers en voeden zich met insecten; andere soorten nemen genoegen met verteerd organisch materiaal en schimmels. Opmerkelijk is dat bij soorten die al langere tijd in mollennesten leven het gezichtsvermogen achteruit gaat; omdat ze hun ogen niet gebruiken worden ze langzaam blind.
Kortschildkever uit mollennest, de Aleochara spadicea
© Jan Wieringa
Het zijn niet alleen nesten van mollen waar kevers te vinden zijn, je ziet ze ook in nesten van marmotten, muizen, dassen, mieren, vogels etc. Maar je vindt ze ook in rottend hout, kadavers, uitwerpselen, Net als andere insecten trouwens, zoals vlooien, mijten of vliegjes. Bijna overal ter wereld komen kevers voor en hun voedselkeuze varieert sterk. Sommige groepen zijn roofdieren, terwijl andere planteneters zijn. Een aantal vind je vooral in bloemen, waar ze pollen en nectar eten. Er zijn groepen die in schimmels leven, anderen leven in hout of onder boomschors van levende of dode bomen. Of gewoon in de bodem.
Meer over:
keversMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.