Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterbedrijven vragen Duitsland om PFAS-lozingen in Rijn aan te pakken

  •  
03-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Rijn_JohanEversFoto.jpg

Rijn

© Fotograaf: JohanEversFoto

Duitsland moet PFAS-lozingen in de Rijn door de industrie dringend tegengaan, zo vinden Nederlandse drinkwaterbedrijven die voor hun productie afhankelijk zijn van water uit de rivier. Hun samenwerkingsverband RIWA-Rijn roept de Duitse milieuminister Steffi Lemke daarom in een brief op snel "grenzen te stellen aan de lozing van PFAS-verbindingen in de Rijn".

Schoon drinkwater

"Nederlandse burgers en bedrijven hebben de komende jaren een groeiende behoefte aan schoon drinkwater, maar het produceren daarvan wordt steeds kostbaarder door industriële lozingen in Duitsland", legt RIWA-Rijn uit. De drinkwaterbedrijven wijzen erop dat Duitsland, net als Nederland, tot de landen behoort die in Europees verband voor een totaalverbod op PFAS ijveren. Al voordat zo'n verbod er is, zou de Duitse regering volgens de bedrijven actie moeten ondernemen tegen lozingen in de rivier.

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Hieronder vallen chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsdefecten.

Schadelijke PFAS-verbindingen

"De Duitse overheid is van mening dat PFAS-verbindingen zo schadelijk zijn dat zij in heel Europa verboden moeten worden, dat is een standpunt dat we van harte toejuichen", stelt directeur Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn. Op dit moment gebeurt in Duitsland echter nauwelijks iets om lozingen tegen te gaan, stelt het samenwerkingsverband. De Duitse overheid worstelt met het vaststellen van grenswaarden, omdat nog niet duidelijk is wat de 'best beschikbare techniek' is voor het zuiveren van PFAS uit industrieel afvalwater. "Een verkeerde gang van zaken" noemt RIWA-Rijn dat. Als harde grenzen worden vastgesteld, zal dat de industrie volgens de drinkwaterbedrijven "aanzetten om sneller betere zuiveringstechnieken of eventueel alternatieven voor PFAS-verbindingen te ontwikkelen".

Ook andere soorten van vervuiling, zoals medicijnresten, blijven een groot probleem voor de waterbedrijven. Het drinkwater dat de bedrijven maken, is uiteindelijk wel van goede kwaliteit, maar daarvoor zijn veel bewerkingen nodig. De waterbedrijven zouden liever met "eenvoudige natuurlijke zuiveringsmethoden schoon en gezond drinkwater maken".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor