Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterspitsmuis leeft niet alleen in water

  •    •  
16-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
848 keer bekeken
  •  
waterspitsmuis

Waterspitsmuis

© Fotograaf Sjoerd 52

Hij is als enige van alle muizensoorten in Nederland geschikt om onderwater te leven: de waterspitsmuis. Door de zwemvliezen tussen hun tenen en het vermogen om hun oren te sluiten kunnen ze goed zwemmen, duiken en zelfs over de bodem lopen. Omdat de soort op de droge Brabantse zandgronden achteruitgaat, doet bureau Natuurbalans een zenderonderzoek om te kijken hoe het met de waterspitsmuis gaat.

Habitat

Bij de kleine dommel in Brabant is er een project aan de gang waarbij ze het habitatgebruik van de waterspitsmuis onderzoeken. Van deze soort die in het water en op het land foerageert werd altijd gedacht dat ze vooral veel in de oeverzone voedsel zouden zoeken. Het onderzoek is nog in volle gang, maar de eerste resultaten laten zien dat ook broekbossen en wilgenstruweel vrij veel worden  gebruikt. Dit geeft aan dat als je de waterspitsmuis wil beschermen, je die bescherming breder moet trekken dan alleen de oeverzone.

IMG_7521

Joris Verhees (Natuurbalans) controleert welke muis er in zijn val is gelopen

© Vroege Vogels

Giftig

De grootste spitsmuis van Europa is niet alleen uitgerust om onder water te leven: hij is ook giftig. Hij eet insecten en kan deze met een beet verdoven. Dat doet hij de hele dag, want de waterspitsmuis heeft een hoog metabolisme, wat betekent dat hij de hele dag moet eten. Oppassen geblazen dus, niet alleen voor de oeverbewonende insecten, maar ook die in de aangrenzende broekbosjes.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor