Peuken gedumpt op de parkeerplaats
© Vroege Vogels
Vandaag start de internationale No Plastic Filter-campagne, op touw gezet door een wereldwijde coalitie van burgers, bedrijven, instellingen, wetenschappers, NGO's en lokale autoriteiten. "De campagne brengt de toenemende roep om een verbod op plastic sigarettenfilters samen en roept lokale beleidsmakers op om actie te ondernemen", aldus campagneleider Karl Beerenfenger.
"Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic. Na gebruik vallen ze uiteen in microplastics en komen er duizenden giftige chemicaliën zoals pesticiden, arsenicum en zware metalen in het milieu terecht. Plastic sigarettenfilters zijn overal te vinden: op speelplaatsen, voor ziekenhuizen, op stranden, in parken, in rivieren en oceanen. Door het ontwerp is de kans groot dat een plastic sigarettenfilter op straat terechtkomt." legt Beerenfenger uit.
Volgens No Plastic Filter zijn plastic sigarettenfilters wereldwijd de meest voorkomende vorm van plastic vervuiling. Geschat wordt dat er dagelijks miljarden filters in het milieu terechtkomen. “Ga maar na: dat zijn meer dan 100.000 filters per seconde. En ze worden, voor zover we nu weten, niet meer volledig afgebroken,” aldus Beerenfenger. “Zelfs als 90% van de gebruikte sigarettenfilters in de vuilnisbak zou belanden, zou het nog steeds een enorm milieuprobleem zijn. Daarom zijn bewustwording en opruimacties geen oplossing, hoewel de tabaksindustrie graag de verantwoordelijkheid bij rokers legt door deze activiteiten te financieren.''
De campagne benoemt ook gezondheidsrisico's verbonden aan sigarettenfilters. "Veel mensen gaan ervan uit dat filters beter zijn voor je gezondheid. Het tegendeel is waar. In plaats van de gezondheidsrisico's van roken te verminderen, kunnen ze deze juist verergeren." Yogi Hendlin, wetenschapper volksgezondheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, legt uit hoe dat zit: “De tabaksindustrie veroorzaakte willens en wetens enorme vervuiling en misleidde rokers toen ze in de jaren 1950 de plastic sigarettenfilter introduceerden. Het is goed gedocumenteerd dat rokers diepere trekjes nemen om de filters te 'compenseren'. Het filter was en is een nutteloos product dat slechts een marketingtruc is om de bezorgdheid over de gezondheid te sussen zonder de schade daadwerkelijk te verminderen.”
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt sigarettenfilters "problematisch en vermijdbaar plastic" en roept regeringen wereldwijd op om alle filters te verbieden.
Volgens Beerenfenger klinkt de roep vanuit de samenleving steeds luider en is de oplossing duidelijk: "Beleidsmakers wereldwijd kunnen nu in actie komen en de plastic filter verbieden. De huidige ontwikkelingen in verschillende wetgevende processen over de hele wereld bieden uitstekende mogelijkheden om dit te doen. De No Plastic Filter-campagne richt zich op de Global Plastics Treaty, waarover momenteel onderhandeld wordt door de Verenigde Naties, de Single-Use Plastics Directive van de Europese Unie, die dit jaar geëvalueerd wordt, en op verschillende nationale mogelijkheden."
Om steun voor een verbod op plastic sigarettenfilters te creëren deelt de campagne onder andere wetenschappelijke kennis over de impact van sigaretten en ondersteunt ze acties zoals de wereldwijde No Butts Day. Daarnaast werd onlangs een nieuwe website in gepubliceerd om nog meer aandacht en deelnemers aan te trekken.
Bron: No Plastic Filter
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.