Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wiersma wil opnieuw 'derogatie' aanvragen in Brussel voor mestbeleid

  •    •  
05-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
905 keer bekeken
  •  
Mest_meeney.jpg

Trekker die bemest

© Fotograaf: meeney

Het oplossen van de mestproblematiek waar de boerensector mee kampt, is volgens de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een moeilijke opgave. Omdat een Brusselse uitzondering voor Nederlandse boeren op het uitrijden van mest vervalt, zitten zij in de knel. Wiersma probeert in Brussel die zogeheten 'derogatie' weer terug te krijgen, maar dat is volgens haar geen kwestie van "appeltje-eitje". Verder komt ze rond Prinsjesdag met een pakket maatregelen die een faillissementsgolf onder boeren volgend jaar moet voorkomen.

Bouwstenen voor de mestaanpak

Die mestaanpak zal "bouwstenen" bevatten uit de eerdere mestaanpak van voormalig landbouwminister Piet Adema. Hij wilde onder meer inzetten op vrijwillige uitkoop, minder eiwit in diervoeder en het afromen van rechten. Wiersma vond Adema's plan al ver gaan, maar volgens de Raad van State gaat het plan lang niet ver genoeg en is er meer nodig. Coalitiegenoot Thom van Campen (VVD) hoopt dat Wiersma "door de zure appel heen durft te bijten" en ook pijnlijke maatregelen niet zal schuwen.

Wiersma zal komend weekend opnieuw naar Brussel gaan, en daar onder meer spreken over de derogatie. Zij geeft al aan niet zomaar te verwachten dat Nederland de derogatie terugkrijgt. Begin dit jaar zei partijleider Caroline van der Plas in het programma Op1 dat Nederland in Brussel "met de vuist op tafel" moet slaan en moet bespreken "wat wél kan".

Verspillen van onderhandelingsruimte

Maar Kamerleden wijzen er nu op dat het kabinet maatregelen neemt waarmee Nederland mogelijk sympathie en daarmee onderhandelingsruimte in Brussel verspeelt. Zo zal het kabinet een streep zetten door het lopende natuurbeleid, bevestigden bronnen woensdag, iets wat naar verwachting slecht zal vallen in Brussel. Het uitblijven van maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, was eerder de reden om te stoppen met uitzonderingspositie voor Nederland. Wiersma erkende eerder al dat Nederland niet alleen iets "kan halen" in Brussel, maar dat het ook iets zal moeten brengen.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk vreest dat het uitblijven van een oplossing voor de mestcrisis het vertrouwen in de politiek zal schaden. Ook Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) vreest een vertrouwensbreuk door "valse beloftes" van het kabinet. Wiersma zelf blijft hopen dat haar gesprekken in Brussel "vruchten afwerpen".

BRon: ANP

Meer over:

brussel, wiersma
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor