Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde bijen in de zomer

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Pluimvoetbij mannetje

© Mannetje pluimvoetbij. Fotograaf: will

Wormkruidbij, pluimvoetbij en grote bladsnijder. Wilde bijen hebben de prachtigste namen. In Nederland vliegen zo'n 275 soorten wilde bijen rond. Het valt niet mee om al deze verschillende soorten uit elkaar te houden. 

Zomerse bijen

De eerste Veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen biedt uitkomst. In deze gids staan alle soorten beschreven en zijn duidelijke foto's toegevoegd. Om een beginnetje te maken met deze 275 soorten, hebben we in deze fotoserie de wilde bijen die in de zomer veel te zien zijn op een rijtje gezet. 

Grote wolbij

De grote wolbij kan indrukwekkend groot worden. Overal waar vlinder- en lipbloemen met behaarde bladeren groeien is de grote wolbij te vinden, meestal zijn dit vooral tuinen en parken. 
Grote wolbij

© Grote wolbij. Fotograaf: henk1949

Akkerhommel

De meest algemene soort van de oranjebruine hommels is de akkerhommel. De akkerhommel heeft niet echt een voorkeur voor een biotoop en is vrijwel overal terug te vinden.
Akkerhommel

© Akkerhommel. Fotograaf: TheoTerwiel

Steenhommel

De steenhommel is te herkennen aan zijn zwart behaarde lichaam met oranje 'kontje'. Ook deze hommels zijn op allerlei planten terug te vinden.
Steenhommel

© Steenhommel. Fotograaf: daksaya

Pluimvoetbij

De vrouwtjes van de pluimvoetbij zijn te herkennen aan de grote oranje pluimen aan de achterpoten. De mannetjes hebben grote lange haren aan de achterpoten, maar missen deze echte  'pluimvoeten'. De pluimvoetbij is te vinden in de buurt van zandgronden.
Pluimvoetbij

© Pluimvoetbij. Fotograaf: SjanivanOphemert

Mannetjes pluimvoetbij. Fotograaf: SjanivanOphemert

Grasbij

De tweede generatie van de grasbij vliegt in de zomermaanden. De bijen hebben haren op het gezicht. Ze zijn vaak te vinden op bloemen uit de composietenfamilie.
Grasbij

© Grasbij. Fotograaf: ikjelle

Gewone maskerbij

Vrouwtjes hebben een combinatie van driehoekige gezichtsvlekken, waar mannetjes makkelijker herkenbaar zijn aan een grote 'masker'-tekening op de kop. De gewone maskerbij vliegt op allerlei bloemen en planten, en is vaak in tuinen en parken te zien.
Gewone maskerbij

© Gewone maskerbij. Fotograaf: steenuil1

Tronkenbij

De tronkenbij is een kleine donkere bij, die nestelt in gangetjes in hout of in bijenhotels. De bij komt niet voor in de kop van Noord-Holland en in nieuwe polders. 
Tronkenbij

© Tronkenbij. Fotograaf: daksaya

Slobkousbij

Overal waar de wederik bloeit, is de slobkousbij te vinden. Op de grote wederik vinden de bijen voedsel voor de larven, en de mannetjes gebruiken de plant ook als slaapplaats.
Slobkousbij

© Slobkousbij. Fotograaf: ikjelle

Grote bladsnijder

De grote bladsnijder is een breed gebouwde en grote bij. De bijen zijn flink behaard. Deze bijen zijn veel in tuinen en parken te vinden.
Grote bladsnijder

© Grote bladsnijder. Fotograaf: TheoTerwiel

Wormkruidbij

Opvallend aan de wormkruidbij is de harige rugplaat. De bij is overal te vinden waar wormkruid groeit. 
Wormkruidbij

© Wormkruidbij. Fotograaf: daksaya

Wil je nog meer weten over wilde bijen? Vroege Vogels ging met de nieuwe Veldgids bijen op zoek naar wilde bijen. Beluister hier de reportage.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor