Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wintergasten, de Krim en alle overige onderwerpen in Vroege Vogels

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1220 keer bekeken
  •  
DSC01693

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 9 januari 2022 terug op de volgende startpunten:

10:37 - De Krim
36:15 - Botanicus in oorlogstijd
1:10:24 - Deken van gif
2:17:27 - Energielabel
2:41:55 - Waterstof

Vloeivelden bij De Krim

De voormalige vloeivelden van de aardappelzetmeelfabriek Avébé, bij het Overijsselse buurtschap De Krim, zijn van een 'industriegebied' veranderd in waardevolle natuur. "Meer dan één procent van de West-Europese populatie kleine zwanen is van dit gebied afhankelijk", weet vogelbeschermer Johan Poffers.

Botanicus in oorlogstijd

Hij werd gefusilleerd in kamp Vught, maar naast verzetsman was Hendrik Uittien een beroemd botanicus. Hij specialiseerde zich niet alleen in de morfologie, maar ook juist in de volksgebruiken van planten. Iets wat vandaag etnobotanie wordt genoemd. Hij schreef hier toegankelijke en humoristische verhalen over. Toch raakte hij na de oorlog in de vergetelheid. Reden voor schrijver Michiel Bussink om zijn levensverhaal op te tekenen.

Deken van gif

“Er ligt een deken van gif over Nederland”. Dat is de niet zo vrolijke boodschap van het burgerinitiatief ‘Meten is weten’. Het zijn verontruste inwoners uit de gemeente Westerveld in Drenthe, die bezorgd zijn om het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bloementeelt in hun gemeente. Vooral bij de teelt van lelies wordt veel gif gebruikt. Dat gif waait volgens de bewoners hun huizen en tuinen in. 

Zeventig procent van de kantoren heeft geen energielabel 

zegt Marcel van Miert van Taskforce Label A. Hoogste tijd voor ondernemers om hier wat aan te doen, want per 1 januari 2023 is energielabel C verplicht, anders mag een pand niet meer gebruikt worden. Van Miert verwacht dan ook een hausse aan renovatiewerkzaamheden, maar veel ondernemers zullen deze datum niet halen.

Nederland aan de groene waterstof

Waterstof moet DE duurzame energievan Nederland worden.  Dat blijkt uit eenanalyse van de NRC. Volgens de krant gaat een flink deel van de 35miljard uit het klimaatfonds, naar de opbouw van een Nederlandsewaterstofindustrie. Het nieuwe kabinet zou hier 5 tot 10 miljard vooruittrekken. Ad van Wijk, hoogleraartoekomstige energiesystemen, en "waterstofprofessor" schuift aan bij Vroege Vogels radio.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor