Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolvennieuws: Europarlement staat beperkte afschot wolven toe

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
wolf

Wolvenroedel

© Fotograaf Cees van Kempen

De status van de wolf in Europa gaat van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’, zo heeft het Europarlement besloten. Dat betekent dat wolven in uitzonderlijke gevallen mogen worden afgeschoten. Het aantal wolven is behoorlijk gegroeid en in onder meer Nederland treffen mens en wolf elkaar.

De verandering komt op aandringen van het Parlement zelf en past binnen het Verdrag van Bern, dat de beschermde status van onder andere de wolf in Europa regelt. Het voorstel, dat werd ingediend door de Europese Commissie, werd aangenomen en behelst een zogeheten versnelde procedure. Dat betekent dat de status van de wolf binnenkort zal wijzigen.

Beheer van hun wolvenpopulaties

Nu de aanpassing er komt, krijgen EU-landen meer ruimte bij het beheer van hun wolvenpopulaties. Het is de bedoeling om het samenleven van mens en wolf te verbeteren, maar ook om het aantal wolven in de hand te houden. Door de strikt beschermde status is het aantal wolven in Europa gegroeid naar 20.000. De Commissie noemt het beleid een succes.

Wel moeten EU-landen nog steeds waarborgen dat de wolf gunstige leefomstandigheden heeft en niet wordt gehinderd. Ze kunnen er bovendien voor kiezen de wolf in hun eigen wetgeving te blijven zien als een strikt beschermde diersoort. In dat geval kunnen er op nationaal niveau strengere beschermingsmaatregelen komen. Ook kunnen landen zo hun beleid zelf aanpassen aan zogenoemde ‘specifieke regionale omstandigheden’.

In Nederland krijgen beleidsmakers van de EU straks meer ruimte om het beheer van de wolf in goede banen te leiden. Omdat de status van het dier van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ is gegaan, mag het dier in hoogst uitzonderlijke gevallen worden afgeschoten. Het is aan de Nederlandse wetgever om hier beleid op te maken.

Aanpassen van de Habitatrichtlijn

De Commissie diende het voorstel in bij het Europees Parlement. Om het te kunnen aannemen, moest de Habitatrichtlijn worden aangepast. Dat is een belangrijke pijler van het Europese natuurbeleid. De richtlijn is erop gericht biodiversiteit en kwetsbare leefgebieden te beschermen en indien nodig te herstellen.

De Annex van de Habitatrichtlijn bevat lijsten van diersoorten met hun status van bescherming, gebaseerd op het Verdrag van Bern en de Bonn-conventie. De wolf verandert dus van de status ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Wolven komen momenteel op allerlei plekken in Europa voor, wat het succes van het Europese natuurbeleid laat zien.

Milieuclubs bang dat natuurwetten afzwakken

Milieuclubs vrezen dat de verlaagde beschermingsstatus van de wolf slechts het beginpunt is van het afzwakken van natuurwetten in de EU. "Extreemrechtse en conservatieve documenten laten zien dat er nog steeds de wil is om natuurwetten verder te ontmantelen." De stemming van het Europees Parlement schept een gevaarlijk precedent voor de beleidsvorming binnen de EU, zeggen WWF EU, BirdLife Europe, ClientEarth en het Europees Milieuagentschap (EEM). "En het laat zien hoe een ongegronde kruistocht kan worden gepresenteerd alsof het een prioriteit is voor de hele EU."

Wetsvoorstel aanpak 'probleemwolf' ligt al klaar

Gelijktijdig heeft Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) al een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de door de EU verlaagde status van de wolf. De BBB-bewindsman wil het concept van het plan binnenkort naar de Tweede Kamer sturen. Daarin wil hij onder andere regelen dat het verjagen van een probleemwolf niet meer vergunningplichtig is. Ook wil de staatssecretaris mogelijk maken dat de provincies, die de vergunningen op het gebied van natuur verlenen, allemaal één lijn trekken in de toestemmingsverlening.

Bron: ANP

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor