Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Figuurzagen aan ijstijddieren

  •    •  
10-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1498 keer bekeken
  •  

Een klaslokaal waar leerlingen driftig bezig zijn met schuren, vijlen, boren en figuurzagen. Docent handvaardigheid Marinda Peeters van het Raayland college in Venray heeft haar leerlingen opdracht gegeven om aan de hand van de Vroege Vogels-podcast ‘Zo klonk Nederland’ de dieren die op de mammoetsteppe voorkwamen, in hout vorm te geven. Van sneeuwuil tot hyena, van mammoet tot zalm, al deze ijstijddieren die 100.000 jaar geleden in Nederland voorkwamen, worden door de leerlingen van klas 2 Havo/VWO uit multiplex gefiguurzaagd.

Driedimensionaal

“De eerste les hebben ze op hun eigen laptop met koptelefoon of oortjes in naar de eerste aflevering van de podcast geluisterd.”, vertelt Marinda Peeters. “De leerlingen hebben notities gemaakt over wat hoor je eigenlijk, welke dieren werden genoemd, welke sfeer wordt er opgeroepen? Daarna hebben ze getekend, plaatjes verzameld en een moodboard gemaakt”. Vervolgens hebben ze een dier uitgekozen en moesten ze hun ijstijddier in dun karton gaan vormgeven. En met dat model als voorbeeld zijn ze driedimensionaal met hout, vijl, boor, schuurpapier en figuurzaag aan de gang gegaan. Leerling Noa is met de hyena aan de slag gegaan: “een hyena heb ik alleen wel eens in een museum gezien, in de podcast klonk hij best agressief”.

Nomi en Iris web

Nomi en Iris aan het werk met hun ijstijddier

© Henny Radstaak

Verbeelding

Iris zit druk te zagen aan een zalm, maar pats, daar breekt het figuurzaagje weer. Nomi maakt een sneeuwuil, van allemaal rondjes hout die ze op elkaar plakt.

Marinda Peeters is al 30 jaar docent handvaardigheid, maar het is voor de allereerste keer dat ze in de les gebruik heeft gemaakt van een podcast: “Ik hoorde de podcast ‘Zo klonk Nederland’ en ik dacht ‘nou dít spreekt tot de verbeelding’, en ben toen meteen gaan denken hoe ik in de les gebruik zou kunnen maken ervan. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen en toen heb ik met een collega besloten om het eens uit te proberen. Met als opdracht aan de leerlingen: maak het dier niet exact na, geef er je eigen creatieve draai aan.'

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor