Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeearend zwemt naar waterkant met prooi

  •    •  
28-05-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87364 keer bekeken
  •  

Een zeearend heeft een grauwe gans gegrepen midden in het water bij de Biesbosch. Alleen moet die de prooi ook nog meekrijgen. Omdat opvliegen na een worsteling in het water niet lijkt te lukken, zwemt de roofvogel met de gans in de klauwen naar de waterkant.

"Eenmaal op de kant aangekomen, probeert de zeearend nog meerdere keren weg te vliegen. Ook dat lukt niet", schrijft filmer Evelien Natuurgenieter. "Uiteindelijk begint de zeearend de gans op de kant op te eten."

Prooien van de zeearend

De zeearend is de grootste roofvogel van Nederland. Door de enorme vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm, heeft de vogel ook de bijnaam vliegende deur. Hoewel de naam anders doet vermoeden, jaagt deze arend bij grote zoetwatergebieden. Vanaf een zitplaats of vanuit de lucht gaat de vogel op zoek naar een prooi.

Dat kunnen zowel vogels zijn zoals eenden, ganzen en meerkoeten, alsook vissen, konijnen en jonge vogels. Erg kieskeurig zijn de roofdieren niet, want ook dode dieren en visafval staan op het menu. Soms roven ze zelfs prooien van andere vogels.

Visarend en zeearend

Ook de visarend jaagt, zoals de naam al doet vermoeden, op vis. Een van de grote verschillen met de zeearend is dat die uitsluitend leeft van vis, terwijl het bij de zeearend een onderdeel van het dieet is. Ook hebben beide roofvogels een compleet verschillende jachttechniek. De visarend gaat al vliegend op zoek naar een prooi. Eens die wat op het oog heeft, maakt die een snelle stootduik en gaat die volledig het water in om de vis te vangen.

De zeearend daarentegen vangt vissen door enkel de poten in het water te steken. Zo plukt die vissen weg die net onder het wateroppervlak zwemmen weg. Wanneer die jaagt op zwemmende watervogels, kan het zijn dat de roofvogel toch helemaal nat wordt en niet meteen na de jacht weer kan wegvliegen. Gelukkig zijn het prima zwemmers!

Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor