Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Zo klonk Nederland' vijf miljoen jaar geleden

  •    •  
10-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1469 keer bekeken
  •  

De tweede reeks van de podcastserie ‘Zo klonk Nederland’ zet de tijdreis door de natuur voort. We beginnen vijf miljoen jaar geleden. Het klimaat is subtropisch en Nederland bestaat voornamelijk uit zee. De grootste roofvis die ooit bestaan heeft zwemt hier rond, een tot twintig meter grote haai die jaagt op walvissen: de megalodon. Boven de zee vliegen albatrossen en harlekijneenden. In het zuidoosten van Nederland ligt een uitgestrekt kustmoeras. In de lucht leven vliegende eekhoorns en tussen de bomen zie en hoor je tapirs en mastodonten: een soort olifanten.

Zo klonk Nederland. Van Tapir tot grottenleeuw

Ondertussen worden de seizoenen steeds extremer, ijstijden en warme periodes beginnen elkaar af te wisselen. Wat hoor je wanneer nijlpaarden, apen en grottenleeuwen de dienst uitmaken? Het tweede seizoen van ‘Zo klonk Nederland. Van Tapir tot grottenleeuw’ is vanaf 8 november te beluisteren bij BNNVARA via de gratis NPO Luister-app, via een van de andere podcastapps of luister terug via website van NPO Radio 1.

Zo klonk Nederland banner

De geschiedenis tot leven gebracht

Presentator Menno Bentveld duikt als de verteller van ‘Zo klonk Nederland’ dit seizoen nog verder in ons rijke natuurverleden. Dat doet hij samen met de Vroege Vogels-verslaggevers die vergezeld door uiteenlopende experts door het landschap dwalen. Deze experts schetsen met hun biologische expertise, feitjes en beeldende verteltechniek een uniek beeld van een Nederland dat tot nu toe grotendeels onbekend bleef.

Met de hulp van audiokunstenaar Frans de Rond brengt ‘Zo klonk Nederland’ de natuur van miljoenen jaren geleden met de 8D-techniek weer tot leven. Dankzij deze techniek komt het geluid uit het verleden van alle kanten op je af. Dit effect werkt het beste met een koptelefoon of oortjes.

zoklonknederlandredactie

Achter de schermen

Hoe neem je in een druk land als het onze een podcast op die zich afspeelt in ons verre verleden? Timme Donders, paleo-ecoloog en bioloog Atze van der Goot werkten beide mee aan deze tweede serie. Timme verdiepte zich in de geschiedenis van de plantenwereld en Atze op pad voor de grottenleeuw. Verslaggever Pleun Aarts zocht samen met Atze van der Goot naar de grottenleeuw die 100.00 jaar geleden in ons land voorkwam. : "Het vereist wel enig gevoel voor theaterspel om je te verbeelden dat je die grottenleeuw in ons huidige landschap ziet rondlopen. Maar het is ons gelukt!" Paleo-ecoloog Timme Donders betrad samen met verslaggever Merlijn Schneiders het Nederland van 4 miljoen jaar geleden en ging op zoek naar de dan groeiende planten en bomen. Merlijn: "Ik mocht met Timme Donders op pad. We hebben rondgelopen in een gebied dat lijkt op het moerasbos van 4 miljoen jaar geleden. Ik dacht af en toe echt dat ik in die tijd rondliep, zo natuurlijk deed Timme het!"

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor