Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zo verklein je de uitstoot van microplastics uit je wasmachine | Video

  •    •  
05-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4986 keer bekeken
  •  

Het aantal microplastics in onze leefomgeving neemt dagelijks toe. Er moet niet alleen meer onderzoek gedaan worden naar schadelijke effecten hiervan, er moet ook gekeken worden naar hoe we onze uitstoot kunnen terugdringen, meldt TNO. Op de Universiteit van Amsterdam zijn ze hier druk mee bezig. Met de hulp van burgerwetenschappers hopen ze erachter te komen hoe we onze uitstoot in huis kunnen verminderen.

Plastic kleding 

TNO schat dat van al het microplastic dat wordt uitgestoten in Nederland, microplastic van textiel op nummer 4 staat. "Maar het aandeel zou zelfs nog hoger kunnen zijn" zegt Bernou Boven, junior onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. "Er wordt ontzettend veel kleding verkocht van plastic, zoals acryl, nylon of polyamide. Bij het wassen van deze kleding komen er microvezels vrij, die uiteindelijk zelfs nanodeeltjes plastic kunnen worden. Onze afvalwaterzuivering filtert wel een deel weg, maar dan nog komt er op deze manier ontzettend veel microplastic in het oppervlaktewater terecht."

WhatsApp Image 2023-02-03 at 15.52.51

microvezels en stukken plastic die loskomen bij het wassen van een synthetische trui

© Vroege Vogels

Wat kun je doen? 

Tijd voor een onderzoek dus. Met behulp van burgeronderzoekers onderzoekt Boven of we in ons wasgedrag kleine dingen kunnen aanpassen, waardoor er minder microplastics vrijkomen in de wasmachine. Zo lijkt het dat het beter is om vloeibaar wasmiddel te gebruiken, niet te hard te centrifugeren en koud te wassen. Of dit echt zo is, moet blijken uit de berg met data die Boven binnenkrijgt van vrijwilligers. "Maar wat sowieso helpt, is om kleding te kopen van natuurlijke materialen zoals wol, katoen of linnen. Daar komen ook microvezels van los, maar die zijn waarschijnlijk veel minder schadelijk voor het milieu". Ook zijn er speciale waterfilters op de markt, die je aan je wasmachine kunt koppelen. Een andere optie is ook om je synthetische kleding te wassen in een waszak, waar de microvezels in blijven hangen.

Preventie

Hoewel het nog onduidelijk is hoeveel schade microplastics nou precies in het milieu aanbrengen, het is goed om ook na te denken over preventie. "Stel: we komen er over 15 jaar achter dat microplastics super schadelijk zijn, dan zijn we eigenlijk te laat om er nog wat aan te doen," zegt Boven. "Daarom moeten we nu iets doen aan de enorme hoeveelheid onnodige uitstoot in Nederland."

Wil je meedoen aan de volgende ronde van het burgeronderzoek? Hou dan deze website in de gaten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor