Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zombieslak met parasiet in tentakels

  •    •  
29-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1894 keer bekeken
  •  

Een barnsteenslak met gekleurde, bewegende tentakels. Het lijkt misschien een prachtig natuurverschijnsel, maar voor de slak is het minder fijn. Die is namelijk geïnfecteerd met een parasiet! De oogsteelslakkenworm (Leucochloridium paradoxum) vestigt zich als larve in de slak. De parasitaire worm ontwikkelt zichzelf verder en gaat voornamelijk in de oogstelen van de slak zitten. Soms in één oogsteel, maar vaak ook in de twee oogstelen. Die zwellen helemaal op, waardoor de slak ze niet meer kan intrekken. Op de foto hieronder zie je hoe de oogstelen eruit zien zonder parasiet.

barnsteenslak

© TheoTerwiel

De tentakels van een slak met parasiet krijgen een groen-witte kleur en gaan pulseren. Omdat de bewegende tentakels nu op een rups of bewegende vliegenlarve lijken, vallen ze meer op voor vogels. Die eten de geïnfecteerde slak op en worden nu zelf gastheer van de parasiet. In de darmen van de vogel ontwikkelt de parasiet zich verder en plant hij zich voort.

Parasiet in uitwerpselen

De nieuwe larven komen met de uitwerpselen mee uit de darmen van de gastheer. Zo verspreidt de parasiet zich verder in de omgeving en kunnen ze weer nieuwe slakken infecteren. Wanneer een geïnfecteerde slak niet wordt opgegeten, zwellen de tentakels van de slak zo hard op dat ze na enige tijd openbarsten. Ook in dat geval komen de larven van de parasiet vrij en kunnen ze weer op zoek naar een nieuwe barnsteenslak.

In bovenstaande video's zie je hoe de geïnfecteerde barnsteenslakken eruit zien.
Deze video's zijn gemaakt door:
René Vos
Rnfjansen
Jo Polak
Ton Vranken
Carien de Zwaan

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor