© Fotograaf: mhckok32
De naam 'zonnedauw' hebben deze vleesetende planten te danken aan de druppels op het einde van de tentakels. Deze lijken een beetje op dauwdruppels, maar zijn erg kleverig en verdampen niet in de zon. Op het menu van de zonnedauw staan allerlei insecten. Geduldig wacht de plant totdat er een willekeurig insect komt aanwaaien en blijft kleven.
© Deze mot lijkt door de tentakels van de zonnedauw uit elkaar te worden getrokken. Fotograaf: belton
Omdat de zonnedauw niet al zijn voedsel uit de bodem hoeft te halen, overleeft hij ook onder Spartaanse omstandigheden. Hij vult zijn menu immers aan met insecten. De bodem moet kaal, schraal en zelfs zuur zijn, zolang het maar vochtig is.
© Wordt deze sprinkhaanlarve het volgende slachtoffer? Fotograaf hanbug
Komen insecten in aanraking met de druppels, dan blijven ze eraan vastplakken en beweegt de plant langzaam steeds meer tentakels in de richting van zijn slachtoffer. Binnen enkele uren kan een blad zich als een gebalde vuist volledig om zijn prooi hebben gesloten. Het blad van de zonnedauw scheidt verteringsenzymen uit en de vrijgekomen voedingsstoffen worden door de plant opgenomen.
© Gaasvliegje gevangen door zonnedauw Fotograaf: gjbuter
Hoe meer druppels aan het insectenlijf weet te hechten, hoe sneller dit vocht de prooi doet verteren. Als na een paar dagen de hele inhoud van het insect is verteerd, openen de blaadjes zich weer langzaam. Wat achterblijft zijn de glazige vleugeltjes en een verschrompeld zwart restje van de insectenhuid.
© Zelfs een libel kan verteerd worden door de zonnedauw. Fotograaf dubbelaa
De zonnedauw lijkt zeer bedreven in het lokken en vangen van waterjuffers. Bij de vennen vind je dan ook geregeld plantjes die meerdere waterjuffers in hun kleverige tentakels gevangen houden.
© Zonnedauw met meerdere waterjuffers. Fotograaf 1968TJ
In Nederland vind je drie soorten zonnedauw. De ronde en kleine zonnedauw komen plaatselijk vrij algemeen voor, maar staan nog wel op de rode lijst. In Nederland zijn deze planten vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. De lange zonnedauw is aanzienlijk zeldzamer en dat komt vooral omdat z’n leefgebied (levend hoogveen en blauwgraslanden) verdwijnt.
© Van links naar rechts: kleine zonnedauw (fotograaf: noortjerussel), ronde zonnedauw (fotograaf: jaapaap) en lange zonnedauw (fotograaf: NoahElhardt)
© De bloemen van de zonnedauw zijn veel groter dan het plantje zelf. Elke bloem bloeit maar één dag en staat zo'n vier uur open. Fotograaf: noortjerussel
Meer over:
zonnedauwMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.