Plastic afval gevonden in braakballen
© Henny Radstaak
Boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten van Nationaal Park De Veluwezoom maakt zich grote zorgen: op een plek waar afgelopen winter raven hebben overnacht, heeft hij allemaal restjes plastic gevonden. Het plastic zit in de braakballen van de raven. Bij een bosje van grove dennen, midden in Nationaal Park De Veluwezoom, vinden we inderdaad tot een bal samengeperste reepjes blauw, wit en doorzichtig plastic.
Ook treffen we een loodje aan met een rood-wit gekleurd touwtje van een door de mens geconsumeerde droge worst. Dat duidt er volgens de boswachter op dat het plastic afkomstig is van een plek waar huishoudelijk afval ligt. Volgens Ruben is het is voor het eerst in Nederland dat er plastic in braakballen van raven is gevonden.
“Net als roofvogels hebben raven ook een krop, en produceren raven ook braakballen, omdat ze vaak aas eten waar botjes inzitten, die ze weer uitbraken. Gelukkig braken ze dat plastic dus ook weer uit”, vertelt Ruben Vermeer. “Afgelopen winter hebben we hier een grote groep van 115 raven gehad, die op deze slaapplaats gezamenlijk de nacht hebben doorgebracht. En nu zien we onder deze slaapbomen allemaal bolletjes met plastic”.
Raaf
© Fotograaf Marc Gottenbos
De raven vinden dus niet alleen voedsel in de natuur, maar gaan daarbuiten ook snacken. “In de buurt van Barneveld, langs de A1, is een plek waar dagelijks huishoudelijk afval wordt aangevoerd en dat daar in de open lucht ligt. Daar komen heel veel meeuwen op af, maar je ziet daar ook wel raven rondhangen. Vermoedelijk vliegen de raven dus vaak heen en weer maar Barneveld, hemelsbreed niet zo ver hier vandaan”, aldus Ruben Vermeer. “Indirect komt dat plastic afval hier in de natuur terecht”.
De boswachter vindt dit een zorgelijke ontwikkeling: “dit is een rustgebied waar de edelherten en de wilde zwijnen leven, die net zoals de raaf deze plastic reepjes aanziet voor voedsel. En zij produceren geen braakballen, dus bij herten en zwijnen blijft het plastic in de maag zitten. Het plastic verteert niet en stapelt zich op in de maag, waardoor ze minder echt voedsel binnenkrijgen”.
Boswachter Ruben Vermeer
© Henny Radstaak
Een mogelijke oplossing zou volgens Ruben Vermeer kunnen zijn dat het afvalverwerkingsbedrijf bij Barneveld de opslaglocatie zou overkappen of afdekken, zodat de raven en andere vogels minder makkelijk bij het afval kunnen. Het bedrijf dat de afvallocatie exploiteert wil tegenover Vroege Vogels helaas niet reageren op dit verhaal.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.