Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuid-Holland legt Chemours weer dwangsom op, nu voor uitstoot gas

  •  
13-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Genx Dupont  chemisch bedrijf Chemours

© Chemiebedrijf Chemours - BRON: ANP REMKO DE WAAL

De provincie Zuid-Holland en het chemische bedrijf Chemours treffen elkaar volgende week dinsdag niet één, maar twee keer in de rechtbank. De provincie heeft Chemours opnieuw een last onder dwangsom opgelegd, dit keer omdat de fabriek in Dordrecht van een bepaalde stof meer dan toegestaan zou hebben uitgestoten. Chemours, dat al langer onder vuur ligt, omdat het de omgeving met schadelijke PFAS-stoffen heeft vervuild, is het daar niet mee eens en heeft een kort geding aangespannen.

Dwangsom om PFAS-uitstoot

Dat dient op 19 december in de rechtbank van Den Haag, aansluitend op een al eerder gepland kort geding tussen beide partijen. Die eerste zaak gaat over de dwangsom die Zuid-Holland afgelopen zomer oplegde, nadat in het afvalwater een stof was aangetroffen waar Chemours geen vergunning voor heeft. Het gaat om trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-verbinding die door het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen wordt geschaard.

Chemours zegt wat tijd nodig te hebben om deze stof zo goed mogelijk uit het water te kunnen zuiveren. Het bedrijf wil de dreigende dwangsom van 125.000 euro daarom via de rechter laten opschorten.

Gas

De tweede zaak gaat over het laten weglopen van een gas (HCFK-22) uit een opslagtank, in mei van dit jaar. Chemours heeft een vergunning om hiervan jaarlijks maximaal 3,5 ton uit te stoten in dit deel van de fabriek. Tijdens de inspectie en het schoonmaken van een bolvormige opslagtank is volgens de toezichthoudende milieudienst DCMR ongeveer 4,5 ton vrijgekomen.

'Ernstige overtreding'

"Hoewel van deze extra emissie geen directe nadelige effecten te verwachten zijn voor de omgeving, beoordelen wij dit - vanwege de schadelijkheid voor de ozonlaag en het sterke broeikaseffect - als een ernstige overtreding", aldus het Zuid-Hollands provinciebestuur. Daarom is een last onder dwangsom opgelegd. Die loopt op van 500.000 euro bij de eerste overtreding tot 1,5 miljoen bij een tweede en 4,5 miljoen euro als het drie keer gebeurt.

Reactie Chemours

Een woordvoerder van Chemours zegt dat het bedrijf wettelijk verplicht is om eens per twaalf jaar de opslagbollen vanbinnen te inspecteren. De inhoud daarvan wordt dan overgepompt naar een tijdelijke opslag. Chemours zegt de DCMR vooraf te hebben geïnformeerd over de inspectie en de zogeheten 'vrijmaakemissie' die dat met zich meebrengt. "We zijn met alle respect van mening dat de last niet gerechtvaardigd is", aldus de woordvoerder.

Chemours, dat dagelijks enkele kilo's HCFK-22 uitstoot, vraagt de bestuursrechter daarom om de dwangsom op te schorten.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor