Wil jij je ook inzetten voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving? Kom bij ons werken!

Kennismaken met… Jens van Pieterson, redacteur bij BOOS

  •  
22-04-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
WERKENBIJ_JVP

Maak kennis met Jens van Pieterson, redacteur bij BOOS. 

Wat doe je bij BNNVARA?
Ik werk als redacteur bij het programma BOOS. In het kort houdt dat in dat ik zorg voor de inhoud van een aflevering. Dat begint vaak bij het doen van onderzoek: ik zorg ervoor dat als we bij iemand voor de deur staan, dat met terechte reden is. Ik check feiten, doe onderzoek en probeer nieuwe informatie over een onderwerp naar boven te halen. Als alles voor een aflevering gedraaid is kijk ik ook mee met de montage, haal eventuele fouten eruit en zorg ik dat de uitzending van begin tot eind klopt. 

Hoe ben je bij BNNVARA terecht gekomen? 
Ik heb gesolliciteerd en ben in maart 2022 begonnen. Een bijzonder moment om in te stappen, BOOS zat op dat moment in de nasleep van de aflevering over The Voice of Holland. Inmiddels is dat alweer drie jaar geleden. 

Waarom werk je bij BNNVARA?
Ik voel me sterk verbonden met de missie en progressieve blik van de omroep. Het is fijn dat we tijdens het maken vrij zijn in wat we doen. We kunnen maken wat we belangrijk vinden en je voelt dat de omroep gelooft in de manier waarop. Een combinatie van onderzoeksjournalistiek en humor voor een jonge doelgroep. Ik ben heel trots op het feit dat we jongeren kunnen raken met journalistiek onderzoek.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Geen dag is hetzelfde. Een dag bestaat vaak voor een groot deel uit research: ik speur online naar informatie, sta in contact met bronnen en probeer puzzelend met bewijsmateriaal uit te vinden hoe een verhaal in elkaar steekt. We zitten natuurlijk ook regelmatig bij elkaar om te bespreken welke afleveringen we willen maken, op welke manier en hoe we dat op een duurzame manier kunnen blijven doen. Ik ga ook mee op draaidagen. Die zijn soms best lang, maar altijd spannend.  

Wanneer weet je dat je goed genoeg onderzoek hebt gedaan?
Goede vraag, dat is namelijk altijd erg lastig. Als redacteur zit je in de onderste laag van de redactie: je hebt de meeste kennis over een onderwerp. Daardoor ben je soms geneigd om meer informatie in een aflevering te stoppen dan nodig is.

Uiteindelijk draait het vooral om twee dingen: een strakke planning en het bewijsmateriaal. Als we vier of vijf stevige aantijgingen kunnen onderbouwen met meerdere bronnen weten we dat we goed zitten. Dus het is belangrijk om zoveel mogelijk te verzamelen: geluidsopnames, video’s, appjes, e-mails, documenten én mensen die onafhankelijk van elkaar hetzelfde bevestigen. 

Welke kwaliteiten heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan als redacteur bij de redactie van BOOS?
Het allerbelangrijkste is dat je nieuwsgierig bent. Je moet je constant kunnen blijven verwonderen en jezelf afvragen: Hoe zit dit? Waarom werkt dit zo? Bij alle redacteuren die bij dit programma werken, zit die nieuwsgierigheid er van nature in.

Daarnaast moet je ook tot zekere hoogte behoorlijk analytisch kunnen denken. Je moet verbanden kunnen leggen, patronen herkennen en met een berg aan informatie een puzzel kunnen leggen. 

Maar misschien net zo belangrijk: overtuigingskracht. Je moet bronnen kunnen overtuigen dat meewerken aan ons onderzoek de juiste stap is. In ons werk gaan we vaak op zoek naar informatie die verborgen moet blijven, maar die informatie kunnen we alleen vinden als er bronnen zijn die willen meewerken. Het is als redacteur dan ook belangrijk dat je mensen kan overtuigen hun verhaal met ons te delen. 

Hoe werken jullie als team samen?
Onze redactie is relatief klein, met vier redacteuren die verantwoordelijk zijn voor alle inhoud. Daarnaast werken we nauw samen onze camjo’s en mijn collega’s van de webredactie. In principe werk je zelfstandig aan een verhaal, tenzij het onderwerp te groot, complex of zwaar is of wordt - dan bundelen we onze krachten. 

Wat we ook veel doen is samenwerken met andere media. Als een journalist bij een ander platform met hetzelfde verhaal bezig is, zeggen we al snel: laten we dit samen oppakken. Samen heb je meer kennis en sta je sterker. Zeker in deze tijd is samenwerking in de journalistiek belangrijk. Door als collectief op te treden, kunnen we een krachtig blok vormen als waakhonden van de democratie. Bovendien is het enorm leerzaam en interessant om samen te werken – je leert altijd iets van elkaar.  

Waar ben je het meest trots op? 
Het meest trots ben ik op het verhaal dat wij over Feyenoord hebben gemaakt. Dit was een verhaal dat ik zelf heel graag wilde maken en waar ik zelfstandig het onderzoek voor heb gedaan. Mijn vertrekpunt was simpel: ik ben mijn hele leven al Feyenoord-supporter en heb jarenlang een seizoenkaart gehad. Maar tegelijkertijd heb ik altijd mijn vraagtekens gehad bij hoe onveilig De Kuip eigenlijk was voor veel gemarginaliseerde groepen.

In november brachten we uiteindelijk een onthullend verhaal naar buiten: hoe De Kuip er bewust voor kiest om hooligans te beschermen, in plaats van de club voor álle supporters een veilige plek te maken - ongeacht hun achtergrond. Dat verhaal heeft veel impact gemaakt; het werd besproken in talkshows en zelfs vorige week las ik er nog over in de krant. Dan besef ik: dit heb ik gemaakt, zonder mij had dit verhaal niet bestaan - en dat is een bijzonder gevoel. 

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor