Wil jij je ook inzetten voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving? Kom bij ons werken!

Kennismaken met... Solange Husson, dramaturg

  •  
05-06-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
Werken bij interview

Maak kennis met Solange Husson, dramaturg. 

Wat doe je bij BNNVARA? 
Ik ben dramaturg, wat betekent dat ik fictie (web)series, films en podcasts begeleid. Wanneer een idee bij ons op de fictieafdeling binnenkomt, beoordelen wij of het pitchdocument inhoudelijk en thematisch bij BNNVARA past. Als dat zo is, werken we samen met de makers en begeleiden we het hele traject, van inhoudelijke ontwikkeling tot productie en uitzending. Vooral in de scenario- en montagefase ben ik nauw betrokken. De maker zit vaak heel diep in diens project, als dramaturg probeer ik juist uit te zoomen en het geheel te overzien. Ik stel daarbij vragen als: Komt het originele plan van de maker goed tot zijn recht? Past het bij de beoogde doelgroep? Leef je voldoende met alle personages mee? Werken alle afleveringen als een narratief geheel? Zo probeer ik de maker te ondersteunen bij het zo goed mogelijk uitwerken van diens visie. 

Hoe ben je bij BNNVARA terecht gekomen? 
Ik heb de master Documentaire en Fictie gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Een onderdeel van deze master was een stage, waarvoor ik bij BNNVARA solliciteerde en werd aangenomen. Ik had een hele fijne stageperiode waarin ik veel geleerd had en blijkbaar beviel het van beide kanten goed, want na het afronden van mijn studie ben ik hier als dramaturg aan de slag gegaan.  

Waarom werk je graag bij BNNVARA? 
BNNVARA-fictie heeft een heel breed palet aan producties die allemaal op hun eigen manier iets nieuws of waardevols toevoegen aan het fictielandschap. Ik vind het tof dat we altijd het snijvlak zoeken tussen een breed publiek aanspreken en tegelijkertijd een betekenisvol verhaal vertellen. Daarnaast is het een hele diverse omroep, zowel qua programmering als qua mensen. Dat vind ik inspirerend.  

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? 
Mijn werkdagen zijn heel afwisselend, dat maakt het juist zo leuk. Ik lees erg veel scripts en projectplannen. Daarnaast schrijf ik tekstuele analyses en voer ik inhoudelijke gesprekken met verschillende makers. Voor de producties die ik begeleid ben ik daarnaast ook een soort spin in het web. Zo ben ik bijvoorbeeld ook nauw betrokken bij brainstormsessies, kick-offs. Bij een productie zijn vaak heel veel verschillende mensen betrokken en tijdens een kick-off bespreken we met het hele team hoe we een project in de markt gaan zetten. Als dramaturg denk ik dan mee met de producent en mijn collega’s van marketing, communicatie en online over strategieën die inhoudelijk passen bij de productie. 

Wat vind je het leukst aan werken bij BNNVARA? 
De diversiteit, in alle opzichten. Geen enkele dag is hetzelfde en ik leer heel veel inspirerende makers, producenten en collega’s kennen als dramaturg. Die verscheidenheid aan perspectieven vind ik erg waardevol. Daarom ben ik ook lid van de diversiteits- en inclusiecommissie, waarin we werken aan een omgeving waarin iedereen zich welkom voelt en ertoe doet.  

Welke kwaliteiten heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan als dramaturg? 
Je moet in ieder geval van lezen houden! Daarnaast is het denk ik belangrijk dat je snel hoofd- en bijzaken kunt scheiden. In een scriptanalyse moet je kunnen vaststellen welke elementen nog werk behoeven, zodat je zo helder en concreet mogelijk feedback kunt geven aan de makers, zonder deze te overspoelen. Ook moet je vervolgens aan de hand van je feedback empathisch en open in gesprek kunnen gaan met makers. Tot slot is flexibiliteit een must, zowel letterlijk qua planning, maar ook in het nadenken over producties en verhalen. Er is namelijk nooit 1 perfecte manier om iets te vertellen. Dus in he feedback geven is het ook de kunst om vooral vragen te stellen over het verhaal en open te staan voor heel veel verschillende antwoorden. 

Wat zijn de uitdagingen in jouw functie als dramaturg? 
Iedereen in de filmindustrie is ontzettend gedreven, ambitieus en dankbaar om erin te werken. Dat is heel mooi, maar maakt het soms lastig om een grens te trekken tussen werk en vrije tijd. Ook is het een uitdaging om de ene dag intensief inhoudelijk te werken aan een scenario en de dag erna weer uit te zoomen naar het geheel om bijvoorbeeld over marketing na te denken. Daarnaast lopen er vaak meerdere projecten tegelijkertijd. Dat maakt het werk dynamisch, maar vereist ook dat ik goed moet kunnen schakelen en plannen. Voor mij werkt een ouderwetse papieren to do lijst het best. Dan kan ik fysiek dingen afstrepen, heel fijn! 

Waar ben je het meest trots op? 
Ik heb gewerkt aan de podcastserie ‘En ze noemden me… Dientje!’ Dit was een pittig project over een heftig onderwerp, bedoeld voor een jong publiek. Het vertelt het verhaal van Kwasiba, een tot slaaf gemaakt meisje in Demarara, dat door een oud Nederlands koppel wordt meegenomen naar Nederland, hier haar vrijheid kreeg en vervolgens toch besluit terug te keren naar haar land van herkomst om daar op te komen voor mensen die niet vrij zijn. Ik ben trots dat we op een geloofwaardige, authentieke, maar ook haalbare en behapbare manier een verhaal hebben kunnen vertellen over het slavernijverleden voor kinderen. 

Wat doe je als je niet aan het werk bent? 
Ik maak graag muziek! Ik speel piano en zing en ben ook bezig met gitaar leren. Daarnaast lees ik ook graag in mijn vrije tijd. En omdat ik veel achter de computer zit op werk vind ik het fijn om naar buiten te gaan en te sporten. Boulderen, hiken, hardlopen en fitness zijn een fijne manier om even mijn hoofd even te legen! 

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor