Aangifte tegen Midden-Groningen wegens schijnconstructies met PostNL
15-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
108 keer bekeken
•
De vakbond FNV gaat aangifte doen tegen de gemeente Midden-Groningen. Volgens de vakbond heeft de gemeente samen met PostNL een schijnconstructie opgetuigd waarmee bijstandsgerechtigden 'willens en wetens' loon wordt onthouden.
Bijstandsgerechtigden uit Hoogezand-Sappemeer en Slochteren kunnen een jaar lang reïntegratietraject volgen bij PostNL. De eerste drie maanden werken ze nog met behoud van uitkering, daarna krijgen ze negen maanden loon. Volgens wethouder Peter Verschuren van de SP heeft de helft van de mensen na een jaar een baan gevonden, maar FNV vindt dat er sprake is van schijnconstructies. FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg: “Onder het mom van een reïntegratietraject moeten mensen pakketten sorteren voor hun bijstandsuitkering. Het reïntegratiebedrijf van de gemeente noemt zichzelf ‘onderaannemer’ en zorgt er zo voor dat PostNL mensen geen cao-loon hoeft te betalen.”
‘Mensen vooruit helpen’
Volgens Wethouder Peter Verschuren van de SP ligt de situatie anders: “Ons doel is om mensen vooruit te helpen, niet om ze te straffen. Het reïntegratietraject is voor mensen die minstens een jaar werkloos zijn en die daardoor weinig kans hebben op de arbeidsmarkt.”
Schandalig
De FNV noemt de constructie ‘schandalig’ en wethouder Verschuren een koppelbaas: “Het gaat hier om uitkeringsgerechtigden die werken in reguliere banen, maar daar niet naar betaald krijgen”, aldus vakbondsbestuurder Wilma Nieveen. "En na die drie maanden krijgt de werknemer een te laag loon, niet volgens de cao van PostNL. Wij vinden dat de gemeente dit een halt moet toeroepen. Er worden zo ook banen van de arbeidsmarkt onttrokken."
FNV eist nu dat de gemeente per direct het cao-loon gaat betalen. De medewerkers willen met terugwerkende kracht betaald worden volgens de PostNL-cao. Van Nuysenburg: “Verdringing van een baan met cao-loon wordt hier mogelijk gemaakt door de gemeente. De gemeente en PostNL besparen zo tonnen, maar geen bijstandgerechtigde komt aan een echte baan.”
‘Driekwart van ons budget afgepakt’
De SP begrijpt dat FNV niet wil dat mensen ergens werken voor hun uitkering, maar beroept zich op de participatiewet. Wethouders Verschuren: “De Participatiewet regelt zo'n werkervaringsperiode met behoud van uitkering en de regering heeft de afgelopen jaren driekwart van ons budget om mensen aan werk te helpen afgepakt. Het traject bij PostNL is door de begeleiding en de extra inzet van mensen al een duur traject. Tegen die achtergrond en vanwege de kansen die het biedt aan mensen die langdurig werkloos zijn, vind ik het aanvaardbaar dat we van hen ook inzet vragen. Ik ben daar niet blij mee, maar ik vind het te verdedigen.”
ZEMBLA over PostNL
ZEMBLA maakte de afgelopen jaren drie afleveringen over de werkwijze van PostNL (voorheen TNT). Het bedrijf krijgt namelijk al jaren forse kritiek op de manier waarop het met haar werknemers omgaat. Er vielen duizenden ontslagen en de postbodes die mochten blijven, gingen in staking vanwege de slechte arbeidsomstandigheden en schijnconstructies. Bekijk hier van al deze afleveringen een fragment: