Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aantal geiten opnieuw gestegen ondanks geitenstop

29-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
Q-koorts geit

Het aantal melkgeiten is het afgelopen jaar met ruim 1 procent gestegen naar 482.000, ondanks dat meerdere provincies al enkele jaren een geitenstop hebben. De laatste twintig jaar is het aantal geiten vervijfvoudigd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste melkgeiten werden gehouden in Noord-Brabant (141 duizend) en Gelderland (117 duizend), aldus het CBS. Meer dan de helft van het aantal melkgeiten in Nederland is daarmee in deze twee provincies te vinden.

Ziek van geiten 

In 2019 ging Zembla in de uitzending 'Ziek van geiten' naar het Gelderse dorp Hurwenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat omwonenden van een grote geitenstal een groter risico op longontstekingen hebben. Toch mag een geitenboer daar middenin de dorpskern ondanks de geitenstop doorgroeien van 7000 naar 13000 geiten. Hoe kan dat? Bewoners maken zich grote zorgen om hun gezondheid en voelen zich genoodzaakt zelf het juridische gevecht aan te gaan met de gemeente.

Veeteelt 

Overigens is de stijging van de veeteelt alleen bij de geiten te zien. Het aantal varkens is in 2021 iets gekrompen naar bijna 11,4 miljoen varkens, 4 procent minder dan het jaar ervoor. Een van de oorzaken van de afname van het aantal varkensboeren is dat zij de afgelopen jaren met verschillende regelingen zijn aangemoedigd om met hun bedrijf te stoppen. Ook zijn er vergeleken met 2020 twee procent minder kippen (nu zo’ 100 miljoen kippen). De rundveestapel bleef met 3,8 miljoen nagenoeg gelijk. 

Bekijk de uitzending 'Ziek van geiten':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor